Pretraga

Obnova zaštićenog kulturnog dobra nakon potresa i tehnika rada na velikim visinama: Zanimljive teme u novoj epizodi Koordinacije

A- A+

Prošle su dvije godine od potresa pa se ovih dana u medijima intenzivno spominje obnova, odnosno manjak iste budući da se cijeli taj proces odvija ‘puževim korakom’. I dok većina zgrada još uvijek čeka na obnovu, pojedine građevine su je i dočekale. Ekipa emisije Koordinacija u jedanaestoj epizodi donosi priču o obnovi franjevačkog samostana i crkve sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu i o ljudima koji izvode građevinske pothvate na velikim visinama. A posebni gost u rubrici Notes je bio Berislav Borovina, direktor i osnivač najbrže rastuće kompanije u Hrvatskoj prema izboru Financial Timesa.

Kaptol | foto: Koordinacija.hr

Jedna od građevina stradalih u potresima koji su pogodili Zagreb i Baniju je i franjevački samostan i crkva sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu. Potres je oštetio svodove i nosive lukove, nastale su brojne pukotine, a zvonik se u potpunosti odvojio i zarotirao za nekoliko centimetra. Sanaciju vrijednu 135 milijuna kuna su komentirali projektant obnove Damir Foretić iz tvrtke Foretić i sinovi te voditelj gradilišta Ante Kelava iz tvrtke Spegra. Oni su istaknuli kako  najveći izazovi leže u samoj stabilizaciji crkve te očuvanju freski i cijelih crkvi koje su pod budnim okom konzervatora. Prava obnova je započela u rujnu 2021. godine, iako su hitne mjere i istražni radovi napravljeni i ranije. Crkva i samostan se prostiru na 1200 kvadrata pa se očekuje da bi na obnovi moglo raditi i do 120 ljudi.

Izdvojeni članak

Strani radnici u Hrvatskoj, mlade nade građevinarstva, žene na gradilištu: Sve u novoj epizodi Koordinacije

Obnova zaštićenog kulturnog dobra na zagrebačkom Kaptolu

Ova je crkva pretrpila i velika oštećenja nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb 1880. godine. Tadašnju je obnovu vodio arhitekt Herman Bolle koji je crkvu preuredio u neogotičkom stilu i upravo je on taj koji je uvelike zaslužan za današnji izgled crkve.

Splitska tvrtka Spegra, čiji je osnivač i direktor Berislav Borovina, se od 1989. godine bavi isključivo specijalnim građevinskim radovima, a Financial Times ju je uvrstio na popis najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj. Tvrtka je to koja je sanirala brojne kapitalne projekte, a uspjesi koje postižu u obnovi spomeničke baštine su nadaleko prepoznati i priznati. Tako je Spegra za obnovu hvarskog Arsenala dobila najprestižnije europsko priznanje u području baštine – ‘Europa Nostra’, a Ministarstvo kulture RH im je dodijelilo  godišnju nagradu ‘Vicko Andrić’ za najuspješniji projekt iz domene zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj.

Berislav Borovina | foto: Koordinacija hr

Ova se tvrtka iskazala i samo nekoliko sati nakon potresa. Naime, Spegra je zajedno sa Hrvatskom vojskom, vatrogascima i stručnjacima uklanjala nestabilne dijelove konstrukcija zgrada i kupola.

– Trebamo iskoristiti nesretan događaj kako bismo stabilizirali i ojačali stare objekte, kazao je Borovina.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Šesta epizoda Koordinacije bavi se obnovljivim izvorima energije: ‘Njihova primjena postaje političko pitanje’

Rad na visini koji pruža veliko zadovoljstvo

A da građevinski radovi mogu pružiti dozu adrenalina i veliko zadovoljstvo, svjedoči i priča dvojice radnika: Zorana Malnara i Zvonimira Mikina. Naime, njih su dvojica nakon višegodišnjeg školovanja stekli kvalifikaciju za posebne tehnike rada na visini – pristup užetom. Ova kvalifikacija im jeomogućila da dožive jedan poseban trenutak kada su u travnju 2020. godine spuštali zvonik sa zagrebačke katedrale.

Katedrala, radnik koji radi na visini | foto: Koordinacija.hr

– Cijeli projekt je trajao 60 dana, a uključivao je pripremu, spuštanje sjevernog zvonika i postavljanje privremenih križeva, rekao je Zoran Malnar koji je zajedno s kolegom Mikinom izveo mnoge građevinske pothvate na visini, a iskazali su se i u sanaciji nakon potresa. Osim toga, svakodnevno montiraju reklame i metalne konstrukcije, orezuju i ruše drveće, osiguravaju objekte i manifestacije te na gradilištima odrađuju poslove koje zahtijevaju pristup užetom. Njih su dvojica u posljednjih 14 godina odradili više od 1.000 uspona, a čak i nakon toliko vremena, rad na visini im i dalje pruža veliko zadovoljstvo.

 

Copy link
Powered by Social Snap