Pretraga

Strani radnici u Hrvatskoj, mlade nade građevinarstva, žene na gradilištu: Sve u novoj epizodi Koordinacije

A- A+

Peta epizoda Koordinacije donosi priču o radnoj snazi hrvatskih gradilišta i to ne samo domaćoj, već i onoj stranoj. Naime, strani radnici u Hrvatskoj, mlade nade građevinarstva, žene na gradilištu su teme kojima se bavi nova epizoda. Donosimo vam video u kojem detaljno možete pogledati o čemu je sve bilo riječi.

Marina i Nikolina

Marina i Nikolina razbijaju predrasude o ženama na baušteli, a bave se postavljanjem krovova | foto: Koordinacija

Kvalitetna radna snaga temelj je svakog uspješnog poslovanja. Međutim, gorući problem u Hrvatskoj predstavlja upravo radna snaga, i to pogotovo u deficitarnim zanimanjima, koju je pak potrebno tražiti u inozemstvu. Štoviše, sektor građevinarstva suočen je s jednakom situacijom. Posljednjih godina sve je više stranih radnika koji dolaze u Hrvatsku i premda ih je većina iz susjedne BiH, Srbije i Kosova, također je zabilježen porast radnika iz dalekih azijskih zemalja.

Ukrajinac i Indijac o iskustvu rada na hrvatskim gradilištima

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, do kolovoza 2021. godine izdano je čak 47.000 dozvola za boravak i rad, od čega su dvije trećine u građevinskom sektoru. Toj statistici pripadaju i zaposlenici tvrtke Projektgradnja plus ― Ukrajinac Vitalii Ishchenko i Indijac Tajinder Singh koji trenutno rade na novojoj osnovnoj školi na Trešnjevci. Štoviše, za Koordinaciju su otkrili jesu li zadovoljni radnim uvjetima, kao i hoće li ostati u Hrvatskoj ili pak otići.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dizalice plijene pozornost svakog gradilišta, a koriste se i u vatrogasnim intervencijama

Tvrtka Kamgrad ima više od polovice stranih radnika

Domagoj Kamenski, direktor tvrtke Kamgrad, gostovao je u rubrici Notes, a odgovarao je na pitanja kako pronaći kvalitetne radnike te kako ih zadržati. U razgovoru je otkrio da se novi Zakon o strancima, koji je donesen početkom 2021. godine, odrazio i na tvrtku Kamgrad, koja pak zapošljava oko 800 radnika. Štoviše, čak polovica od te brojke su strani radnici.

Kamenski je govorio i o glavnim projektima te je naglasio da je iza njih uspješno završen projekt gradnje Z centra u zapadnom dijelu Zagreba, o čemu smo već pisali. Također, u tijeku su radovi na novoj zgradi KBC-a Rijeka i resorta u Savudriji koji se sastoji od 55 vila, hotela i stambenih objekata.

Domagoj Kamenski

Domagoj Kamenski pričao je o glavnim projektima tvrtke Kamgrad, kao i o radnicima | foto: Koordinacija

Stipendiranje mladih nada građevinarstva u Hrvatskoj

Naime, Kamgrad, kao i neke druge tvrtke u Hrvatskoj, u suradnji s lokalnom i regionalnom samoupravom, stipendiraju deficitarna zanimanja. Nova epizoda Koordinacije donosi priču o Karlu Sinkoviću koji je pohađao srednju školu Bedekovčina, u sklopu koje je postao arhitektonski tehničar, a trenutno je student Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Štoviše ljubav prema graditeljstvu ga je inspirirala da izradi idejno rješenje za suvremenu zagorsku klet budućnosti. Klet je tako zamišljena kao vinarija s vinogradom, vinskim podrumom te prostorom za opuštanje i terasom za ples. Njegov potencijal prepoznala je i Općina Veliko Trgovišće koja je stipendirala njegovo školovanje.

Izdvojeni članak

Što nakon Građevinskog fakulteta? Studenti nam otkrivaju svoje planove

Ženska radna snaga na gradilištu

Kada se govori o radnoj snazi na gradilištu, prvo pomislimo na muškarce, ali i žene mogu uspješno upravljati strojevima i rukovati alatima. Posljednji prilog tako govori o nježnijoj strani gradilišta ― Marini Blažićević i Nikolini Nemeš koje ni manje ni više rade kao krovopokrivačice u Virovitici.

Marina, studentica osječkog Građevinarskog fakulteta i stipendistica Grada Virovitice, govori da su svi iznenađeni njenom odlukom, ali ona s ponosom nosi ljestve i letve. Zapravo, tvrdi da žene koje rade na baušteli razbijaju predrasude jer nema onoga što one ne mogu napraviti. S druge strane, Nikolina, koja je pak završila kuharsku školu, tvrdi da više voli građevinski posao, a plan joj je doškolovati se za tesarsko zanimanje. Djevojke, kojima su čekići poželjni pokloni, hvale i njihovi muški kolege. Štoviše, u Hrvatskoj je u građevinarstvu zaposleno više od 100.000 ljudi, a žene čine manje od 10 posto.

U nastavku vam donosimo video u kojem detaljno možete pogledati o čemu je sve riječi bilo u petoj epizodi Koordinacije.

Copy link
Powered by Social Snap