Pretraga

[VIDEO] Šesta epizoda Koordinacije bavi se obnovljivim izvorima energije: ‘Njihova primjena postaje političko pitanje’

A- A+

Posljednjih se godina u cijelom svijetu intenzivno govori o zelenom, održivom i obnovljivom. Pritom građevinarstvo nije iznimka. Šesta epizoda Koordinacije donosi priču o vjetroparku u Senju, sunčanoj elektrani na otoku Visu te elektrani na biomasu u Grubišnom Polju.

Vjetropark Senj | Foto: Koordinacija

U rubrici Notes direktor tvrtke Urbane ideje Roko Dropuljić definira pojam zelene gradnje i obnovljivih izvora energije te otkriva sve izazove s kojima se susreću investitori.

– Danas gotovo da ne postoji projekt u kojem se ne stavlja naglasak na primjenu obnovljivih izvora energije s ciljem poboljšavanja kvalitete života, ističe Dropuljić koji smatra da je dugačak i kompleksan put od idejne studije do same primjene obnovljivih izvora energije.

Izdvojeni članak

Strani radnici u Hrvatskoj, mlade nade građevinarstva, žene na gradilištu: Sve u novoj epizodi Koordinacije

Vjetroelektrane mijenjaju krajolik Hrvatske

– Hrvatska trenutačno ima 20 elektrana sa 360 stupova, a kako ističe Bojan Horvat, glavni nadzorni inženjer iz tvrtke Urbane ideje, „najveće gradilište vjetroelektrana nalazi se u Senju s 50 km pristupnih makadamskih cesta. Vjetropark čini 39 stupova čije su betonaže nerijetko trajale i do 15 sati dnevno, govori Horvat.

Svaka vjetroelektrana je zapravo armirano betonski stup u koji je ugrađeno 74 tone armature, odnosno 720 kubika betona na 100 metara visine, što je 7 puta više u odnosu na temelje prosječne jednokatnice. Jedan stup, odnosno agregat montira ekipa od dvadesetak radnika kroz tri dana, a njegov vijek može trajati i do 50 godina.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dizalice plijene pozornost svakog gradilišta, a koriste se i u vatrogasnim intervencijama

Topla dobrodošlica Višana olakšala izgradnju sunčane elektrane

Na hrvatskom otoku Visu izgrađena je najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj i prva elektrana izgrađena na jednom hrvatskom otoku. Sve radove na izgradnji elektrane izvela je domaća tvrtka KONČAR.

– Kameniti tvrdi teren otežao je bušenje više od 5 000 bušotina za izgradnju sunčane elektrane. K tome, na otoku Visu nema proizvodnje betona, a na samoj lokaciji nije bilo vode i električne energije. No na sve te rizike i teškoće računali smo prilikom izgradnje, otkriva direktor Ivo Čović te pohvaljuje Višane koji su olakšali gradnju svojom toplom dobrodošlicom.

Elektranom se u potpunosti upravlja iz sjedišta u Zagrebu, a u samu elektranu instalirano je 11 200 panela koji omogućuju opskrbu više od polovice ukupnog stanovništva otoka Visa.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Od lokacije do načina gradnje i materijala: Zakoračite u svijet luksuznih vila

Kakva je budućnost sunčanih elektrana?

Postavlja se pitanje je li Hrvatska iskoristila puni potencijal iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku govori da smo na samom začelju po udjelu pokrivanja električnom energijom. Dok razlozi možda leže u složenoj zakonskoj regulativi ili neredu na tržištu zbog čega investitori nerijetko odustaju od izgradnje, Majdandžić ističe da je korištenje obnovljivih izvora energije političko pitanje i da će primjena ovisiti o svijesti i razini donošenja takvih odluka.

– Ne smijemo dopustiti velike emisije stakleničkih plinova i povišenja temperature. U protivnom će naš planet Zemlja nestati, zaključio je Majandžić.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Prošlost i budućnost maksimirskog stadiona: Otto Barić otkriva svoju viziju

Elektrane na biomasu naša su budućnost

Hrvatska se obvezala da će povećati svoj udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije. Stoga je Vlada Republike Hrvatske subvencionirala izgradnju elektrana, čiji je broj u posljednjih pet godina porastao s 10 na 39. Ekipa Koordinacije posjetila je elektranu na biomasu u Grubišnom Polju koja proizvodi električnu energiju tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim prilikama. Elektrana je vrijedna 34 milijuna eura, a svojom je izgradnjom zaposlila 30 radnika. Zanimljivo je da elektrana proizvodi dovoljno električne toplinske energije da samostalno osvijetli i zagrije cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Laurent Sessa | Foto: Koordinacija

– Seeing the big through the small, zaključuje direktor Laurent Sessa, koji otkriva da njegov način promjene svijeta leži u sinergiji obnovljivih izvora energije i ekološke proizvodnje hrane.

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu. U nastavku vam donosimo video u kojem detaljno možete pogledati o čemu je sve riječi bilo u šestoj epizodi Koordinacije.

Copy link
Powered by Social Snap