Pretraga

Strani vlasnici traže pravdu za svoje ilegalno postavljene kamp kućice na Murteru

A- A+

Od sredine siječnja na temelju više rješenja građevinske inspekcije uklanjaju se mobilne kućice iz bespravno podignutog kampa na otoku Murteru uz koji se vežu uhićenja i malverzacije oko izdavanja građevinskih dozvola. No, protiv uklanjanja kućica glas su sada digli njihovi vlasnici, stranici, koji su ih kupovali preko slovenske posredničke tvrtke. Nazire se međunarodni pravni spor.

Pogled na Pripuzov kameni zid i ilegalno sagrađene objekte

Pogled na Pripuzov kameni zid i ilegalno sagrađene objekte | Foto: Jutarnji list screenshot

U kampu na Murteru ljetovali su prošlih sezona brojni stranci. Kupivši mobilne kućice pretpostavili su kako su time trajno riješili lokaciju za svoj godišnji odmor. No, ispostavilo se kako su kupili mačka u vreći pa umjesto odmora iz snova, ostali bez uloženog novca, izvještava hrt.hr.

Kada im je iz Hrvatske stigla vijest kako se njihova imovina, vrijedna stotinjak tisuća eura uklanja iz kampa jer ondje nije ni smjela biti postavljena stranci su se digli na noge. Kažu, kućice su kupili legitimno, od slovenske tvrtke, proizvođača ekološki održivih mobilnih kuća.

Izdvojeni članak

Padaju ilegalni kampovi na Murteru, započelo rušenje objekata, ali opet ne svih

Tvrtka je pak s murterskim poduzetnicima sklopila suradnju na temelju njihova Rješenja o obavljanju ugostiteljske djelatnosti u kampu.

– Pokazali su nam važeću dozvolu i zatim smo mi napravili projekt, predložili za održivi turizam i tako smo onda počeli postavljati mobilne kućice. Mi smo vjerovali u tu neku poslovnu suradnju, ali očito nije bilo sve tako kako nam je predstavljeno, istaknuo je za hrt.hr Nebojša Janković, direktor tvrtke OIKO sustainable villas iz Slovenije.

Izdvojeni članak

Bespravna gradnja: Poljske kućice s vodospremom više neće moći biti vile s bazenom

Strani državljani i slovenska tvrtka sada namjeravaju tužiti murterske vlasnike kampa, Državni inspektorat i županiju čiji je odsjek izdao Rješenje za kamp. Jer, tvrde, zbog njihove nestručnosti, nanesena im je šteta od 3 milijuna eura.

Iz građevinske inspekcije kažu kako je Turistička inspekcija utvrdila da se kamp nalazi i izvan katastarske čestice na koju se odnosi Rješenje. Stoga je, sukladno odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, zabranila pružanje ugostiteljskih usluga na tim katastarskim česticama, i to do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Kako je kamp uopće mogao poslovati na lokaciji na kojoj nikako nije mogao biti, danas se pak pitaju svi. Sustav kontrole očito je zakazao i tek nakon što su mediji to otkrili, na teren je izašla i Građevinska inspekcija.

Doznajte ovdje detalje malvezracije na Murteru koja je završila uhićenjima.

Copy link
Powered by Social Snap