Pretraga

Bespravna gradnja: Poljske kućice s vodospremom više neće moći biti vile s bazenom

A- A+

Odzvonilo je, čini se, masovnoj praski izgradnje poljskih kućica na poljoprivrednom zemljištu duž Jadrana koje su godinama na papiru bile paravan za konstrukciju vikendica i turističkog smještaja s pogledom na more. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izdalo je naputak kojim bi se trebao zaustaviti ovaj tip manipulacije propisima, te onemogućiti bespravna gradnja. Ukratko, spremišta u sred ničega s vodospremom više neće moći biti luksuzne vile s bazenom.

vruja

Foto: VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uputilo je na adrese svih priobalnih županija naputak kojim se želi u hitnom roku zaustaviti masovna manipulacija i praksa da se gradnjom ‘poljskih kućica‘ urbanizira poljoprivredno zemljište te na njemu grade kuće i apartmani za odmor i turizam, piše tportal.hr.

Naime, prema zakonu i urbanističkim planovima većine županija, gradova i općina, dosad je bilo moguće izgraditi ‘spremište za alat i opremu’ veličine 20 kvadrata na poljoprivrednom zemljištu čija površina prelazi dvije i više tisuća četvornih metara. Ova se mogućnost s godinama pretvorila u savršeni poligon za izgradnju vikendica, pa i turističkog smještaja.

Od poljske kućice vile

Snalažljivi vlasnici poljoprivrednog zemljišta s pogledom na more izgradili bi najprije manji stambeni objekt koji bi sadržavao i sanitarnim čvorom. Objekt bi dobio potom i nadstrešnica, te popratni objekt za sanitarnu i pitku vodu, tzv. ‘vodospremu’. Barem bi tako cijela priča izgledala na papiru.

No u stvarnosti, ‘mali’ objekt bi bio respektabilan smještajni kapacitet, a ‘vodosprema’ bi se pretvarala u bazen. Ova je praksa bila posebno raširena na otocima gdje su ovako znala potiho nicati i cijela turistička naselja. Za primjer, piše tportal.hr, samo na Braču u ovom trenutku trenutno je podneseno više od stotinu zahtjeva upravo za gradnju navodnih poljskih kućica.

Izdvojeni članak

Zbog bespravne gradnje s čela HEP-a odlazi Frane Barbarić

Ovoj praksi sada se želi stati na kraj. No, unatoč spomenutom naputku Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, nije posve jasno kako. Naime, izgradnja poljskih kućica ne može se preko noći zabraniti.

Potencijali sporovi

Postavlja se pitanje otvaranja na stotine sudskih sporova jer urbanistički planovi za koje je Ministarstvo dalo svoju izrijekom predviđaju mogućnost gradnje poljskih kućica na poljoprivrednom zemljištu. Dok je paralelno, po novom tumačenju to je ipak suprotno Zakonu o prostornom uređenju.

Izdvojeni članak

Gradilišta će moći zatvarati i komunalni redari, kako to može štetiti inspektorima i građanima?

– U slučaju protivnosti odredbe prostornog plana odredbama zakona, prilikom izdavanja akta za provedbu prostornog plana (odnosno građevinske dozvole, op.a.) primjenjuje se odredba zakona, stoji u naputku koji je potpisala državna tajnica Dunja Magaš.

To bi u praksi značilo da će se svi zahtjevi za gradnju poljskih kućica na lokalnom nivou sada odbijati te da će u slučaju podnošenja žalbe investitora isto to učiniti Ministarstvo prostornog uređenja.

Doznajte ovdje koji su građevinski skandali u 2023. tresli Hrvatsku.

Copy link
Powered by Social Snap