Pretraga

Susjedi grade brzu cestu, povezat će Krajinu s Hrvatskom i EU, a spajat će ove gradove

A- A+

Zahuktava se priprema za realizaciju projekta izgradnje važne prometnice koja će značiti značajan pomak za cestovnu infrastrukturu Bosne i Hercegovine. Riječ je o izgradnji brze ceste, poveznice Bihaća, Cazina i Velike Kladuše s Hrvatskom. Kreće se u proces eksproprijacije, a uskoro će javnosti biti predstavljeno i idejno rješenje.

autocesta | unsplash

Izgradnja brze ceste, poveznice Bihaća, Cazina i Velike Kladuše s Hrvatskom bila je tema radnog sastanka koji je Grad Bihać organizirao s predstavnicima JP Autoceste FBiH, kantonalnim ministrima privrede, građenja i prostornog uređenja te predstavnicima Privredne komore USK.

Fokus sastanka bio je idejni projekt izgradnje brze ceste koja bi povezivala Bihać, Cazin i Veliku Kladušu s Republikom Hrvatskom.

– U svrhu eksproprijacije zemljišta izdvojili smo 2 milijuna maraka, imamo završeno idejno rješenje za dionicu Bihać – Ćoralići, dužine 18 kilometara, a do kraja godine očekujemo početak procesa eksproprijacije. Idejni projekt prezentirat ćemo široj javnosti prilikom ovogodišnjeg sajma EKOBIS, rekla je nakon sastanka v.d. izvršna direktorica Sektora za opće, pravne i kadrovske poslove JP Autoceste FBiH, Mirnesa Agić.

Izdvojeni članak

Spajanje Sarajeva na Koridor V c, izgradnja zadnje dionice u niskom startu

Projekt Bihać – Cazin – Velika Kladuša je nešto o čemu se govori već duže vrijeme ali bez konkretnih poteza, izvještava biznisinfo.ba. Trenutno, opravdano raste optimizam za realizaciju projekta obzirom da su na nacionalnom nivou za ovaj, najavljeni dio realizacije osigurana sredstva.

Vezano uz ovaj projekt treba i spomenuti kako se on naslanja na projekt Treće razvojne osi koji bi treba ići dalje prema Karlovcu i Novom Mestu.

– Dakle, taj projekat je od strateške važnosti za razvoj ovog dijela BiH, kako s aspekta cestovnog povezivanja tri Krajiška grada, tako s aspekta povezivanja Krajine s EU. Zbog toga svi u Krajini moramo imati politički konsenzus oko toga i svi insistirati na što bržoj realizaciji, rekao je gradonačelnik Elvedin Sedić.

Doznajte ovdje sve o projektu brze ceste duž Jadrana.

Copy link
Powered by Social Snap