Pretraga

Spajanje Sarajeva na Koridor V c, izgradnja zadnje dionice u niskom startu

A- A+

Građevinska operativa u Bosni i Hercegovini maksimalno je koncentrirana na izgradnju Koridora V c, u sklopu kojega se željno iščekuje spajanje Sarajeva na trasu. Kao i realizacija tunela Kvanj koji slovi za jednu od najzahtjevnijih dionica. Iz Autocesta FBiH upravo su najavili ugovaranje ovih projekata.

Koridor V c BiH

Koridor V c BiH | foto: JP Autoceste FBiH

Denis Lasić, direktor Autocesta FBiH govorio je o procesu izgradnje autocesta u Federaciji BiH. Posebno se osvrnuo na dinamiku realizacije Koridora V c. Rekao je kako se do kraja godine očekuje ugovaranje tri ključne dionice.

Tako bi, kako je najavio, do sredine srpnja trebala biti ugovorena dionica Zenica-Poprikuše.

– Ljeto 2026. je tempirano vrijeme kada ćemo imati spoj od Sarajeva prema sjeveru, odnosno od Ivana prema sjeveru’ rekao je Lasić za rtv-hb.com.

Izdvojeni članak

Video: Eksplozija i požar na gradilištu mosta Počitelj

Kada su u pitanju mostarske dionice, tunel Kvanj i Mostar Jug – tunel Kvanj ugovaranje se očekuje do kraja srpnja, dok bi dionica Mostar Jug-Mostar Sjever trebala biti dodijeljena najkasnije u rujnu.

– U ovom tjednu razgovarat ćemo s kreditorima, prije svega europskim bankama, rekao je Lasić dodajući da su oni već osigurali između 600 i 700 milijuna eura te da će im trebati garancija Vlade FBiH, koja je vlasnik Autocesta FBiH, da će se projekti završiti ako sredstava bude nedostajalo.

– Ne sumnjam da ćemo i započeti te radove kao i da ćemo raščistiti financijsku konstrukciju za ove tri dionice koje još nisu dodijeljene, rekao je.

Uskoro kreće izgradnja autoceste u susjedstvu vrijedne skoro 300 milijuna eura, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap