Pretraga

UGP traži da tarifa za struju bude jednaka za poduzetnike i građane: ‘Tarifa je za poduzetnike već u samom startu čak tri puta veća’

A- A+

Iz UGP-a izražavaju krajnje nezadovoljstvo s trenutačnom situacijom oko povećanja cijene struje. Ne samo što su nafta i plin poskupili, nego se sada i mnogi poduzetnici suočavaju s enormnim računima za struju – velika većina njih je dobila račune koji su i po tri puta veći nego prijašnji, što je neprihvatljivo, upozoravaju iz UGP-a.

struja brojilo

brojilo struje | foto: Pixabay

Udruga Glas poduzetnika želi da tarifa za struju bude jednaka za poduzetnike i građane, u suprotnom mnogi poduzetnici neće preživjeti ovaj enorman val poskupljenja struje.

Ne samo što su nafta i plin poskupili, nego se sada i mnogi poduzetnici suočavaju s enormnim računima za struju – velika većina njih je dobila račune koji su i po tri puta veći nego prijašnji, što je neprihvatljivo, upozoravaju iz udruge te naglašavaju da visoke račune teško da će moći svi poduzetnici podmiriti, stoga im neće preostati ništa drugo nego da otpuštaju svoje radnike, zatvaraju svoja poslovanja ili ulaze u dugove.

Kako navode u priopćenju za medije, cijena zajamčene opskrbe nakon dva mjeseca bez ugovora, do 31. ožujka iznosila je 1,3270 kn, a od 1. travnja ove godine iznosi 3,0276 kn za one koji su na priključku manjem od 20 kW, odnosno 2,5178 za one koji su u kategoriji preko 20 kW priključne snage. Ovi drugi plaćaju i naknadu za snagu pa im zapravo ništa ne znači ovaniža cijena, osim ako nisu potrošači neke veće količine energije, upozoravaju iz udruge.

Izdvojeni članak

Prikupljeno više od 4.5 milijuna kuna: Uskoro će se izgraditi prva UGP kuća

Ističu kako je tarifa za struju za poduzetnike već u startu čak tri puta veća

Dakle nije teško odrediti koliko je to povećanje u drugom tromjesečju ove godine i koliko će to nastaviti
iscrpljivati posebno one male poduzetnike, zaključuju iz UGP-a.

– Jedan od prijedloga je i da se razmisli o uvođenju ozbiljnog vlastitog upravljanja elektroenergetikom. Drugu pomoć baš i ne očekujemo, na žalost, bojimo se da će mnogi poduzetnici biti prepušteni sami sebi i svojem snalaženju i umješnosti, navode iz Udruge Glasa poduzetnika.

Udruga Glas poduzetnika traži od Vlade da tarifa za struju bude jednaka i za poduzetnike i za građane. Naglašavaju kako je tarifa za struju za poduzetnike već u startu čak tri puta veća. Smatraju i da onaj tko troši više struje da bi trebao imati jeftinije cijene. U slučaju da se ne naprave promjene, doći će do novog vala poskupljenja koji će imati utjecaja na apsolutno sve, upozoravaju.

– Sramotno je da je u Hrvatskoj obračunska tarifa struje tri puta skuplja u odnosu na građane, takve diskriminacije je bilo dosta i ne postoji nigdje u EU, tražimo jednaku tarifu za sve kao što imaju sve druge članice EU, izjavio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glasa poduzetnika.

UGP traži da tarifa za struju bude jednaka za poduzetnike i građane: ‘Tarifa je za poduzetnike već u samom startu čak tri puta veća’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap