Pretraga

Uskoro dva velika NPOO natječaja za projekte izgradnje iz sektora otpada

A- A+

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja najavilo je dva otvorena pozive koji se planiraju uskoro objaviti u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Pozivi će pokriti sektor izgradnje i opremanja infrastrukture vezane uz soritiranje otpada na području cijele Hrvatske. Prilika je ovo za jednice lokalne samouprave da osiguraju financiranje projekata recikliranja otpada.

Dropped dumpsters with fallen out trash on the ground, Olympiada, Greece

U prvom tromjesečju ove godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja planira ponovo objaviti dva otvorena poziva, koja su već ranije bila provedena, a za koje dostupna alokacija nije bila u potpunosti iskorištena. Pozivi predstavljaju javnu nabavu za izgradnju i opremanje postrojenja za sortiranje otpada.

Izdvojeni članak

U pogonu sortirnica otpada Varaždin koja će godišnje obrađivati 7.000 tona otpada

Uskoro se otvara javni pozivu za izgradnju i/ili opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno sakupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala. Poziv je namijenjen jedinicama lokalne samouprave, a predviđeni intenzitet sufinanciranja je 70%. Planira se i ponovna objava poziva za uspostavu reciklažnih dvorišta, koji je također namijenjen za jedinice lokalne samouprave, a predviđeni intenzitet sufinanciranja je 85%.

U prvoj polovici 2024. godine planira se objava velikog otvorenog poziva za nabavu opreme kojom se potiče recikliranje i/ili ponovna uporaba. Poziv je namijenjen tvrtkama u javnom ili privatnom vlasništvu. Kroz ovaj poziv financirat će se nabava opreme za obradu biootpada, te uspostava postrojenja za obradu reciklabilnog otpada (kao što je građevni i glomazni otpad, plastika). Sredstva će se dodjeljivati na temelju programa državnih potpora, a postotak EU sufinanciranja ovisi o vrsti opreme/postrojenja i veličini poduzeća.

Pogledajte ovdje kako izgleda nova bjelovarska kompostana.

Copy link
Powered by Social Snap