Pretraga

Bjelovar ima novu kompostanu, završen mega objekt za biološku obradu otpada

A- A+

Završena je gradnja objekta bjelovarske kompostane. Riječ je o velikom projektu vrijednom 1,9 milijuna eura koji je sufinanciran iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nositelj projekta je tvrtka Komunalac, građevinske radove izvela je tvrtka Novi stan, a objekt je opremio Tehnix. U novoj zgradi nalazi se najmodernije postrojenje za biološku obradu otpada.

kompostana bjelovar

kompostana bjelovar | foto: Grad Bjelovar

Izgrađena je kompostana na odlagalištu otpada Doline u Bjelovaru vrijedna 1,9 milijuna eura u sklopu projekta ‘Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno-sakupljenog biootpada Grada Bjelovara’. Projekt za cilj ima unaprjeđenje sustava gospodarenja biootpadom na području Grada Bjelovara, ali i osam okolnih općina – Kapela, Nova Rača, Rovišće, Severin, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac.

Izdvojeni članak

Galerija: Bjelovar dobiva 3 parka i urbane vrtove prema idejnom rješenju arhitekata iz 3E projekta

Bjelovar je izgradnjom ovog postrojenja, ali i sortirnice, dobio jedan od najsuvremenijih oblika gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Naime, na Dolinama će se sortirati sve frakcije otpada, a namjera je u sljedećih nekoliko godina postići sve zakonske standarde.

– U miješanom komunalnom otpadu ima 35 do 40 posto biokomponenti, koje će ubuduće završiti u kompostani. Prošle godine u Dolinama je odloženo 11.414 tona otpada, a godinu prije 12.180 tona. Također, u 2022. godini prikupljeno je 1.848 tona materijala za recikliranje, poput plastike, papira, guma, drveta, dok je taj broj u 2021. bio za 86 tona manji, kažu iz Grada Bjelovara.

Pogledajte ovdje kako izgleda bjelovarska sortirnica otpada konstruirana prema najvišim standradima.

Copy link
Powered by Social Snap