Pretraga

Vatrodojavni sustav od 2.5 milijuna kuna ugrađuje se u bolnicu oštećenu u potresu

A- A+

U bolnici u Petrovoj ulici u Zagrebu, gdje se zbog oštećenja nastalih u lanjskom potresu ne koristi dio zgrade, upravo traje postavljanje vatrodojavnog sustava. Iz bolnice su objasnili i kako je takav sustav veoma bitan jer ukoliko nije u funkciji dovodi do smanjenog stupnja sigurnosti u Klinici za ženske bolesti i porode.

Foto: Google Maps

U bolnici u Petrovoj ulici u Zagrebu, gdje se zbog oštećenja nastalih u lanjskom potresu ne koristi dio zgrade, upravo traje postavljanje vatrodojavnog sustava koji košta dva milijuna i 598.732,56 kuna s PDV-om, piše Index. Ugradnja samog sustava počela je i prije obnove zgrade te traje i sada, nešto više od godinu dana otkako je zgrada ozbiljno oštećena.

Takvi radovi, zanimljivo je, da se obavljaju u vrijeme kada su KBC-u, u čijem je sklopu bolnica u Petrovoj, zadnjeg dana ožujka obveze prema dobavljačima lijekova i medicinskog potrošnog materijala prešle milijardu kuna, dok su one dospjele iznosile 998 milijuna i 707 kuna. A kao da ni to nije dosta, sam sustav se ugrađuje u oštećenu i djelomično nefunkcionalnu zgradu.

Izdvojeni članak

[Fotoesej] Ruglo na rubu grada – Kako danas izgleda Sveučilišna bolnica

Iz KBC-a nude objašnjenje

Iz KBC-a pak kažu da je inspektorica zaštite od požara, eksploziva i oružja Službe za inspekcijske poslove Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, nakon nadzora objekta u Petrovoj, rješenjem od 14. listopada 2019., utvrdila “da se postojeći sustav za dojavu požara nalazi izvan funkcije te da je isti potrebno dovesti u ispravno stanje ili zamijeniti novim”. Iz bolnice su objasnili i kako je takav sustav veoma bitan jer ukoliko nije u funkciji dovodi do smanjenog stupnja sigurnosti u Klinici za ženske bolesti i porode s obzirom na bitne zahtjeve za zaštitu od požara, odnosno dovodi do povećanja opasnosti u slučaju požara ili eksplozija.

Izdvojeni članak

Nevjerojatni prizori stižu iz sisačke bolnice: U doba pandemije nijedan prozor nije moguće otvoriti

Obnova i u oštećenom dijelu zgrade

Ravnatelj KBC-a za Index je potvrdio i kako će se i u oštećen dio zgrade postaviti sustav te kako je to njihova obaveza.

Sam natječaj za ugradnju vatrodojavnog sustava u Petrovoj objavljen je u Elektroničkom oglasniku javne nabave 15. studenog 2019. godine, a rok za dostavu ponuda bio je 20. prosinca iste godine. Uz pobjedničku zajednicu ponuditelja – Pastor Inženjering i Inel Montažu, koji su ponudili cijenu od 2.598.622,24 kune, ukalkuliran je PDV – javila se i zagrebačka tvrtka SBT s nešto nižom ponudom – 2.349.987,50 kuna, no oni nisu dokazali da raspolažu s minimalno 1 stručnim djelatnikom za aktivaciju licence, podešavanje i parametriranje postojeće centralne upravljačke aplikacije te integraciju sustava za dojavu požara u centralni nadzorni sustav Epsimaxa.

Copy link
Powered by Social Snap