Pretraga

[VIDEO] Smrtne posljedice za one koji nisu svjesni opasnosti: Stručnjaci i MUP educiraju o plinu i dimnjacima

A- A+

Koliko za život mogu biti opasna neispravna plinska trošila i dimnjaci te kolika je važnost prevencije govori edukacija Ministarstva unutarnjih poslova u kojoj stručnjaci iz raznih područja predstavljaju problematiku gledano iz pozicije svoje struke.

edukacija mup

Prevencija – Opasnosti od korištenja neispravnih plinskih trošila i dimnjaka | foto: MUP RH

Korištenje neispravnih ili neodržavanih plinskih trošila i dimnjaka može imati smrtne posljedice za ukućane koji vrlo često nisu svjesni da se nalaze u životnoj opasnosti.

Ravnateljstvo policije je, u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Grupacijom dimnjačara Hrvatske gospodarske Komore, izradilo set preventivno-edukativnih audio-video sadržaja na temu „Opasnosti od korištenja neispravnih plinskih trošila i neispravnih dimnjaka“, s naglaskom na opasnosti od trovanja ugljičnim monoksidom.

Ovaj set preventivno-edukativnih video sadržaja namijenjen je stručnjacima različitih profila, učenicima strukovnih škola te senzibilizaciji građana na važnost samo-zaštitnog ponašanja.

Tihe prijetnje sa smrtonosnim posljedicama

Korištenje neispravnih ili neodržavanih plinskih trošila i dimnjaka može imati smrtne posljedice za ukućane koji vrlo često nisu svjesni da se nalaze u životnoj opasnosti. Upravo zbog toga od iznimne je važnosti da građani vode računa o redovitom održavanju i servisu plinskih trošila i dimnjaka isključivo od strane stručnih i ovlaštenih osoba.

Izdvojeni članak

Koje opasnosti krije atmosferski bojler i zašto se odlučiti na ugradnju kondenzacijskog?

U cilju prevencije neželjenih posljedica Ministarstvo unutarnjih poslova donosi set preventivno-edukativnih sadržaja u kojima sudjeluju stručnjaci različitih profila:

Izdvojeni članak

Tihi ubojica: Kako se zaštititi od trovanja ugljičnim monoksidom

– U cilju prevencije i opće samozaštite građana od opasnosti od korištenja neispravnih plinskih trošila i neispravnih dimnjaka u nastavku dajemo ključne savjete i preporuke:

  • Redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža te sve one gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje;
  • Ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati ako koristite  plinski bojler, kako bi spriječili neželjene posljedice;
  • Obavezno jednom  godišnje  angažirajte  ovlaštenog dimnjačara  da vam pregleda   dimnjak;
  • Instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima;
  • Zamijenite stara atmosferska plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija  za  uporabu;
  • Redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin;
  • Nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto, navode iz MUP-a.
[VIDEO] Smrtne posljedice za one koji nisu svjesni opasnosti: Stručnjaci i MUP educiraju o plinu i dimnjacima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap