Pretraga

Vlada HŽ-u dodijelila 56,5 milijuna eura kredita, na sjednici govorili i o pomorskom dobru

A- A+

Na Sjednici Vlade koja se održala ovaj tjedan govorilo se o gorućim temama u Republici Hrvatskoj. Između ostalog, raspravljalo se o manjkavosti rješenja imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa korištenjem pomorskog dobra, dok je HŽ Infrastrukturi i Putničkom prijevozu dodijeljeno čak 56,5 milijuna kredita. Dio sredstava kredita predviđen je za obnovu radionica, a dio za obnovu voznog parka.

Sjednica Vlade | Vlada RH

Na ovotjednoj Sjednici Vlade govorilo se o mnogočemu, od Zakona o pomorskom dobru, preko izmjena na polju pismohrane zemljišnih knjiga u Gospiću pa do kredita dodijeljenog Hrvatskim željeznicama. HŽ Infrastrukturi i Putničkom prijevozu Vlada je ukupno dodijelila 56,5 milijuna kredita za obnovu voznog parka i radionica. Uz to, razmatralo se i uređenje imovinsko-pravnih odnosa kad se govori o gospodarskom korištenju pomorskog dobra, jer za velik broj kampova to pitanje nije riješeno.

Krediti za obnovu HŽ-u

HŽ je od Vlade dobio sredstva za kredit kako bi obnovio vozni park, ali i radionice. HŽ Infrastruktura dobila je od Vlade prethodnu suglasnost i jamstvo za kredit radi financiranja obveza prema izvođačima, i to od 32,5 milijuna eura. S druge strane, HŽ Putničkom prijevozu Vlada je dala prethodnu suglasnost za kredite dodijelivši im ukupno 24 milijuna eura, kako bi se obnovili vozni park i radionice.

Izdvojeni članak

Veliko ulaganje HŽ-a, raspisana mega javna nabava od 450 milijuna eura

Isto tako, dana je prethodna suglasnost za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između društava HŽ Putnički prijevoz i EUROFIMA, odnosno Europskog društva za financiranje nabavki željezničkog materijala, kako bi se financirala obnova lokomotiva i vlakova. Iznosi čak 10 milijuna eura.

Gospodarsko korištenje pomorskog dobra

Vlada je na sjednici također usvojila Zaključak u vezi sa uređenjem imovinsko-pravnih odnosa po pitanju gospodarskog korištenja pomorskog dobra, kojim se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zadužuje kako će žurno odrediti granice na području gdje se nalaze kampovi. Kako se na Vladin Zaključak osvrnuo potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, odnosi se na značajan broj kampova koji su smješteni uz pomorsko dobro.

– Za veći dio tih kampova nije riješeno pitanje korištenja pomorskog dobra niti je određena granica tog dobra, a kako su oni važan turistički segment hrvatskog gospodarstva, potrebno je žurno poduzeti mjere kako bi se poslovanje kampova uredilo, rekao je.

Usvojenim Zaključkom zadužuje se resorno ministarstvo da odredi granice pomorskog dobra na području gdje se nalaze kampovi. K tome, Ministarstvo financija, Carinsku upravu te Upravu za sigurnost plovidbe Ministarstva mora zadužuje se da stanu s inspekcijskim mjerama zabrane rada kampova dok se na pomorskom dobru ne riješe imovinsko-pravni odnosi, za što se očekuje da će najdulje potrajati do 31. Prosinca 2025. godine. Nakon što se utvrdi granica pomorskog dobra, moć će se izvršiti i konačni obračun za gospodarsko korištenje tog dobra, dodao je Butković.

Na novi Zakon o pomorskom dobru koji je donesen na ljeto 2023. osvrnula se urbanistica. Nije baš imala riječi hvale, a što je točno rekla, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap