Pretraga

Za 100 milijuna eura gradi se nova Kantrida, uz stadion neboderi i hotel

A- A+

Predstavljen je koncept ‘Multifunkcionalni kompleksa Stadiona Kantrida’ čija će centralna točka biti nogometni travnjak s tribinama kapaciteta približno 12.000 gledatelja. Uz stadion bi se trebala graditi i tri nebodera, te hotel. Cijeli projekt vrijedan je više od 100 milijuna eura.

kantrida

kantrida | vizualizacija: ZDL arhitekti

Multifunkcionalni kompleksa Stadiona Kantrida‘ projekt je koji je upravo predstavljen javnosti, te koji obuhvaća izgradnju novog stadiona HNK Rijeka, ali ne samo to. Planovi obuhvaćaju izgradnju čitave četvrti na lokaciji starog stadiona. Tako bi se, uz stadion, ovdje gradio hotel na četiri etaže, s oko 200 soba, te tri nebodera, od kojih će najviši imati 35 katova i visinu od 116 metara.

Konzorcij šest tvrtki predao je nedavno Gradu Rijeci Pismo namjere za razvoj projekta Multifunkcionalnog kompleksa Stadiona Kantrida. To je stvorilo preduvjete da već za ovu sjednicu Gradskoga vijeća, pokrenemo izradu Urbanističkog plana uređenja Sportskog područja Kantrida, kao i Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke. A cilj ove prezentacije jest, da se i prije sjednice Gradskoga vijeća, u javnosti otvoreno kaže što se želi napraviti na Kantridi i tko su te tvrtke i pojedinci koji stoje iza toga prijedloga – transparentno i jasno, rekao je gradonačelnik, Marko Filipović.

U spomenutom konzorciju, koji je službeno iskazao interes za financiranje i realizaciju projekta su: Black kite E&C Investment Fund (Luxembourg), Fiume Kantrida Development d.o.o. (tvrtka kći Black kite E&C Investment Fund), Teanna ltd (London), ZDL arhitekti (Rijeka), Aestus development d.o.o. (Rijeka) i Kamgrad d.o.o. (Zagreb).

Izdvojeni članak

Tomašević ima plan kako izgraditi stadion u Maksimiru privatnim novcem

Iz HNK Rijeka kažu kako bi realizacijom ovog projekta Grad Rijeka dobio sadržaj koji obuhvaća moderan, multifunkcionalan nogometni stadion izgrađen tako da se na njemu mogu odigravati utakmice Lige prvaka i reprezentacije na svim razinama. No, uz to i ambijentalno savršeno integriran hotel mediteranskog tipa, širok, dugačak, izdužen, ozelenjen, nenametljiv, a krajnje privlačan, te nebodere kojima se nastavlja kontinuitet urbanizma Rijeke, grada poznatog po gradnji visokih objekata koji su njegov zaštitni znak.

Rečeno je i kako projekt podrazumijeva oko cijelog stadiona, zbog specifičnosti ove lokacije – bivšeg kamenoloma i problema koji se pojavljuju uslijed slivnih voda, kao i podizanja razine mora – izgradnju kilometar dugačkog kanala, širokog dva i visokog četiri metra. Njime će se, u ekstremnim uvjetima koji su specifikum ovog područja, nakupljena voda odvoditi u more. Samo za ilustraciju, za taj zahvat, u naravi veliki, ali rješivi tehnički problem, uložit će se nekoliko milijuna eura.

Pogledjate ovdje kako će izgledati velika rekonstrukcija stadiona iz 1924. studija DBA.

Copy link
Powered by Social Snap