Pretraga

Galerija: Velika rekonstrukcija stadiona iz 1924. studija DBA

A- A+

Novi Sad se sprema za sportsku transformaciju koja će odjekivati stadionskim tribinama i izvan njih. Novosadski projektantski studio DBA predložio je novi izgled stadiona ‘Karađorđe’ koji, između ostalog, služi kao mjesto za nogometne susrete ‘FK Vojvodina.’ Stadion je izgrađen daleke 1924. godine, a nova organizacija zapadne tribine, muzej kluba i ‘premium sky boksovi’, samo su dio onoga što će rekonstrukcijom uskoro dobiti.

Vizualizacija novog stadiona 'Karađorđe' u Novom Sadu2

Vizualizacija novog stadiona ‘Karađorđe’ u Novom Sadu | Foto: DBA Architects/Instagram

Dugo najavljivana rekonstrukcija stadiona ‘Karađorđe’ u Novom Sadu trebala bi uskoro započeti. Projekt rekonstrukcije je prema riječima projektantskog studija DBA iz Novog Sada je u proceduralnoj fazi. Dodaju da je projekt rekonstrukcije stadiona ‘Karađorđe’ napravljen prema listi zahtjeva stručnjaka iz Fudbalskog Saveza Srbije i UEFA-e. Cilj je dobivanje UEFA-ine licence za stadion kategorije četiri.

Radovi na rekonstrukciji obuhvaćaju potpuno novu organizaciju zapadne tribine na kojoj će biti smješten prostor za medije. Predviđena je i izgradnja muzeja kluba ‘FK Vojvodina’ koji će biti povezan s VIP dijelom i prostorom za medije. Novom organizacijom VIP dijela, stvorit će se prostor za tzv. ‘premium sky boksove’ za korporativnu namjenu te dvije razine centralnih loža. Projektanti smatraju da će ovako organizirani stadion odisati gostoljubivošću. Najbitnija im je udobnost i sigurnost gledatelja, prenosi portal Gradnja.rs.

Izdvojeni članak

Nov nogometni stadion: Nakon top travnjaka s umjetnom travnom grade se i tribine

– Uvjeti UEFA-e su vrlo striktno definirani. Ovim rješenjem, kroz projekt koji je naša donacija ‘FK Vojvodina,’ nadamo se novoj epohi razvoja stadiona koji sljedeće godine slavi 100 godina postojanja na istoj lokaciji, rekli su iz DBA.

Stadion u Novom Sadu projektirao je inženjer David Daka Popović. Tijekom Drugog svjetskog rata podignuta je kućica na južnoj strani stadiona, a 1991. godine dovršena je sjeverna tribina. Atletska staza postavljena je 2004. godine, a od 2008. do 2009. izvršena je manja rekonstrukcija, kada je izgrađena nova jugoistočna tribina. Južna tribina rekonstruirana je 2013. godine, a kapacitet stadiona je tom prilikom povećan na 14 tisuća sjedećih mjesta.

Pogledajte ovdje rješenje zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića za izgradnju stadiona u Maksimiru privatnim novcem.

Copy link
Powered by Social Snap