Pretraga

Zagreb kreće s izgradnjom centra za gospodarenje otpadom u Resniku

A- A+

Za sljedeću sjednicu zagrebačke Gradske skupštine biti će upućen sažetak studije izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom u Resniku koji će Zagrebu omogućiti da prema suvremenim standardima, bez ugroze za zdravlje i kvalitetu života stanovnika Resnika, zaprima i obrađuje miješani komunalni otpad, biootpad i suhe reciklate. Ukupni trošak investicije je oko 140 milijuna eura, ovisno o korištenom tehnološkom rješenju, a okvirni rok izgradnje i puštanja u rad je 2028. godina.

Odlaganje smeća, ilustracija | foto: Unsplash

Iz Grada Zagreba stiže konačna najava izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Resniku. Naime, za sljedeću sjednicu Gradske skupštine biti će upućen sažetak studije izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom u Resniku. ‘Zagreb više neće nikoga čekati’, poručuje gradonačelnik Tomašević.

– Prema ovoj studiji Zagreb može 2028. godine izgraditi i pustiti u rad postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO), i to postrojenje nove generacije, kakva se već grade u drugim županijama u Hrvatskoj. Radi se o potpuno zatvorenom postrojenju bez neugodnih mirisa ili štetnih emisija u okoliš koje koristi trenutno najbolje raspoložive tehnologije u EU, kaže Tomašević te dodaje kako se sažetak studije iznosi pred Grdasku skupštinu bez obaveze, te sa željom da  zastupnici sudjeluju  u donošenju odluke koja je u Zagrebu odavno trebala biti donesena, ali je nitko nije imao hrabrosti donijeti.

Izdvojeni članak

Uskoro dva velika NPOO natječaja za projekte izgradnje iz sektora otpada

Studija izvodljivosti izrađena je za jedinstveno postrojenje u Resniku u koje će ulaziti miješani komunalni otpad te u kućanstvima odvojeni biootpad i suhi reciklanti (papir, plastika i metal). Jedinstveno postrojenje uključuje postrojenje za obradu miješanog otpada te sortirnicu i kompostanu. Ukupni trošak investicije je oko 140 milijuna eura, ovisno o korištenom tehnološkom rješenju, a okvirni rok izgradnje i puštanja u rad je 2028. godina.

– Već je sada jasno da se Jakuševec mora što prije zatvoriti. Stoga smo Zagrebačkoj županiji ponudili da preuzme miješani komunalni otpad iz Zagreba u sljedeće četiri godine, a zauzvrat bi Zagreb preuzeo cjelokupni trošak izgradnje postrojenja u Resniku, i prihvatio miješani komunalni otpad iz Zagrebačke županije u novo postrojenje koje će raditi barem 30 godina, rekao je Tomislav Tomašević.

Inicijalni odgovor Zagrebačke županije je da službeni podaci nacionalnog Plana za gospodarenje otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2028., koji je donijela Vlada Republike Hrvatske prije samo sedam mjeseci, nisu točni. Prema podacima iz nacionalnog Plana, u toj županiji ima još oko 1.67 milijuna tona kapaciteta odlaganja, dok Zagrebačka županija tvrdi da su stvarni kapaciteti barem 10 puta manji.

Doznajte ovdje sve o projektu individualnog prikupljanja otpada u Rijeci.

Copy link
Powered by Social Snap