Pretraga

Zanimljiva ideja: U jednoj bi državi izgradnja drugog stubišta u neboderima mogla postati obvezna

A- A+

Zbog unaprjeđenja sigurnosti stambenih nebodera i kritika vatrogasaca, Odjel britanske vlade za razvoj, stanovanje i zajednice predložio je uvođenje obveze izgradnje drugog stubišta u svim stambenim zgradama višima od 30 metara. Prijedlog je trenutno u javnom savjetovanju, a ako prođe, primjenjivat će se na sve buduće građevinske projekte u Engleskoj.

Stambeni neboderi | Foto: Unsplash

Dijelom zbog kritika Nacionalnog vijeća vatrogasnih brigada, a dijelom zbog potrebe unaprjeđenja sigurnosti, Odjel britanske vlade za razvoj, stanovanje i zajednice (DLUHC) predložio je uvođenje obveze izgradnje drugog stubišta u svim novim stambenim zgradama višim od 30 metara. To nastoje izvesti izmjenom Odobrenog dokumenta B, odnosno dijela službenih sigurnosnih smjernica u građevinskim propisima, piše Architects’ Journal.

Zabrinuti zbog sigurnosti

Uz DLUHC-a su izrazili zabrinutost zbog toga ‘što se neke visoke stambene zgrade projektiraju s jednim stubištem bez dužnog razmatranja od strane projektanata o razini pružene sigurnosti’. Ipak, priznaju dvojbu oko toga bi li izmjena propisa mogla učiniti neodrživim razvoj budućih stambenih zajednica. Zbog toga su otvorili javna savjetovanja u trajanju od 12 tjedana.

Predložene promjene, ako budu usvojene, odnosit će se samo na buduće građevinske projekte u Engleskoj. Vatrogasno vijeće je u svome zahtjevu zatražilo da maksimalna visina budućih stambenih zgrada s jednim stubištem bude 18 metara, što je propis koji je već na snazi u Škotskoj.

Revizija budućih projekata

Pojedini arhitektonski uredi poput Morris+Companyja i Hawkins\Browna već su revidirali svoje projekte stambenih nebodera te ozbiljno razmatraju dodavanje drugog stubišta. S druge strane, nedavno su odobreni planovi za izgradnju nekolicine nebodera od 30 i više katova sa samo jednim stubištem.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Nevjerojatan incident u Londonu: Teretom s dizalice ‘izudarao’ neboder

– Naše je mišljenje da odredba o obveznoj gradnji drugog stubišta može pružiti neke prednosti u vrlo visokim stambenim zgradama, poput dodatne otpornosti na ekstremne događaje, smanjenja gužvi između hitnih službi koje ulaze u zgradu i onih koji pokušavaju pobjeći, ali i  smanjujenja rizika od ulaska dima u drugo stubište. Osim toga, uz osiguravanje gradnje drugog stubišta, stanari će imati alternativni evakuacijski put u slučaju da se jedno stubište ispuni dimom, objašnjavaju iz DLUHC-a.

Osim toga, u savjetovanju se našla i odredba da protupožarni sustavi budu obvezni u svim stambenim zgradama, bez obzira na njihovu visinu. Uz to, DLUHC želi iz Odobrenog dokumenta B izbaciti reference na britanske standarde i usmjeriti ga prema britanskim verzijama europskih standarda u pogledu sigurnosti objekata.

Copy link
Powered by Social Snap