Pretraga

Riječani protiv gradnje 3 mega nebodera, ali bez njih nema ni novog velebnog stadiona

A- A+

Tisuću građana zasad je potpisalo peticiju protiv projekta Nova Kantrida, odnosno djela projekta koji se odnosi na izgradnju nebodera. Kažu, riječ je o prevelikim stambenim jedinicama za lokaciju, što će uzrokovati niz problema. No, zbog isplativosti investicije bez nebodera nema ni stadiona.

Multifunkcionalni kompleksa Stadiona Kantrida

Multifunkcionalni kompleksa Stadiona Kantrida | foto: ZDL arhitekti

Stanovnici Rijeke strahuju od prometnog kolapsa, preopterećenja javne infrastrukture i potencijalnih zabrana javnog korištenja obalnog područja koje bi uzrokovala tri nebodera čija je gradnja sastavni dio projekta Nova Kantrida. Naime, jedan od njih ima čak 35 katova.

– Hoću reći da nas je to apsolutno šokiralo, visina nebodera od 35 katova, na samoj obali mora. Nemam što reći osim da stadionu, uređenju obale, rekreacijskoj zoni, sportskoj zoni, ali i visokim neboderima nije mjesto uz more, rekla je za danas.hr, Loredana Varljen.

Izdvojeni članak

Za 100 milijuna eura gradi se nova Kantrida, uz stadion neboderi i hotel

Njeno mišljenje dijeli i drugi. Tako Marinko Udina kaže kako ‘tri ogromna nebodera na samom pomorskom dobru definitivno nikako ne dolaze u obzir’. No, protiv stadion, ni on, a ni drugi potpisnici peticije načelno nemaju ništa.

Multifunkcionalni kompleksa Stadiona Kantrida

Multifunkcionalni kompleksa Stadiona Kantrida | foto: ZDL arhitekti

Ali jedno bez drugoga ne ide. Naime, iluzorno je za očekivati da bi bilo koji investitor uložio više od sto milijuna eura privatnog novca, od toga polovinu za javnu infrastrukturu, a da za takvo što ne postoji računica u kojoj on dobiva. Dok na dobitku može biti samo ako se izgrade neboderi.

– Morala se pronaći ekonomska logika koja će cijeli projekt učiniti isplativim, što je utjecalo na ukupan iznos potrebnih kvadrata, odnosno visinu nebodera. U našem konceptu obalni pojas ostaje javan, a njegova kvaliteta neusporedivo povećana, komentira za danas.hr Konzorcij Stadion Kantrida.

Iz konzorcija također poručuju kako je projekt u prvoj fazi predstavljen Gradu, županiji i ministarstvu, a svjesni njegove veličine i važnosti svi daljnji koraci bit će dio javnih rasprava. Poručuju i kako će projekt biti realizirat samo ako dobije potporu većine Riječana!

Doznajte ovdje tko će biti zadužen za rekonstrkciju stadiona u Kranjčevićevoj.

Copy link
Powered by Social Snap