Pretraga

‘Upotrijebit ćemo sve ovlasti’: Britanski državni tajnik želi zabraniti gradnju ‘ružnih’ zgrada

A- A+

Britanski državni tajnik za razvoj, stanovanje i zajednicu, Michael Gove najavio je konkretne poteze vlade kojima će nastojati spriječiti izgradnju zgrada koje ‘ne zadovoljavaju estetske standarde’. Pritom je naveo da će dozvole lakše dobivati oni projektanti koji zadovolje smjernice koje je uopćio pod akronimom ‘BIDEN’.

Ružna zgrada | Ilustracija: Unsplash

Britanski državni tajnik za razvoj, stanovanje i zajednicu te ministar za međuvladine odnose, Michael Gove izjavio je protekloga tjedna kako će vlada Ujedinjenog Kraljevstva upotrijebiti sve svoje ovlasti kako bi pregledala razvojne projekte i potencijalno zaustavila gradnju ‘ružnih zgrada’. Doduše, nije se poslužio baš tim terminom, ali njegov govor u ‘think tanku’ Centre for Policy Studies otkrio je mnogo toga.

– Upotrijebit ćemo sve ovlasti koje imamo, uključujući i ovlasti u javnim pozivima, kako bismo osigurali da se razvoj koji nije estetski visoke kvalitete ne nastavi, rekao je i dodao da zajednice ne žele ‘da im se nameće ružnoća’.

Dodao je, prenosi Dezeen, da je estetska kvaliteta građevinskih objekata ‘razočaravajuća’. Pritom se pozvao na, doduše nepisani, ‘visoki estetski standard’.

– Činjenica je da graditelji velikih objekata koriste ograničenu paletu uzoraka s materijalima loše kvalitete, a estetska kvaliteta onoga što stvaraju je razočaravajuća i nije u skladu s visokim estetskim standardima koji možda već postoji, rekao je Gove.

Novi kodeksi lijepog

U svome je govoru naglasio kako bi trebalo uspostaviti reformu urbanističkog planiranja koja bi trebala slijediti ‘BIDEN’, akronim koji ne simbolizira prezime američkog predsjednika Joea Bidena, već predstavlja ljepotu (beauty), infrastrukturu (infrastructure), demokraciju (democracy), okoliš (environment) i susjedstvo (neighbourhood). Pritom je dodao kako bi projektantima bilo lakše dobiti dozvole kad bi slijedili nove kodekse koje vlada planira uvesti.

Izdvojeni članak

[FOTO] Osam najružnijih zgrada svijeta: Ima ih od Kanade i Češke pa sve do Sjeverne Koreje

Nakon što je objasnio što je ružno, naveo je i što smatra lijepim. Posebno mu se sviđa gradić Poundbury u Dorsetu, koji je projektiran za sadašnjeg britanskog kralja Charlesa III.

Michael Gove je kao primjer lijepe arhitekture i projektiranja naveo gradić Poundbury, skrojen po željama sadašnjeg kralja Charlesa III. | Foto: Unsplash

Iako se čini da je Gove subjektivan u svojoj procjeni ljepote arhitekture, njegove su izjave u skladu s komisijom Building Better Build Beautiful. Ta je komisija osnovana 2018., a već je pozvala britanska lokalna vijeća da ‘odbace ružne stambene sheme’. Uz to, 2020. su objavili konačno izvješće u kojem preporučaju poticanje projektanata na ubrzano planiranje atraktivnog stambenog prostora. Nakon toga uslijedili su prijedlozi britanske vlade za ubrzanje odobrenja prostornih planova.

Trump je volio tradicionalnu arhitekturu

Britanski je tajnik ranije djelovao i aktivistički. U travnju ove godine spriječio je rušenje glavne trgovine Marks & Spencer u londonskoj ulici Oxford.

Iako je ljepota u oku promatrača, što se također odnosi i na arhitekturu, još je ljudi svoju viziju lijepoga nastojalo pretvoriti u opći propis koji bi važio za sve. Tako je bivši američki predsjednik Donald Trump 2020. donio uredbu koja propisuje da svi novi objekti američke administracije moraju biti ‘lijepi’. Pritom je naveo da preferira klasičnu i tradicionalnu arhitekturu. Njegov nasljednik, već spomenuti Joe Biden, ukinuo je tu uredbu samo 69 dana nakon što je potpisana.

‘Upotrijebit ćemo sve ovlasti’: Britanski državni tajnik želi zabraniti gradnju ‘ružnih’ zgrada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap