Pretraga

10 najviših nebodera na svijetu

A- A+

Pogled s visine od uvijek je budio inspiraciju, osjećaj moći, sigurnosti i slobode. Stoga i ne čudi što se stoljećima stremi visinama kada je u pitanju graditeljstvo. Neboderi diljem svijeta najbolji su dokaz za to. Iako po ovom pitanju utrka nikad nije gotova, trenutnu najviša zgrada globalno visoka je vrtoglavih 828 metara. Slijede ju tornjevi iz urbanih sredina diljem svijeta, među kojima se u najviših 10 nalaze mahom oni izgrađeni u Kini.

Donosimo pregled 10 najviših nebodera na svijetu i zanimljivosti vezanih uz njihovu gradnju, te sadržaj koji se u njima danas nalazi. Iako su na prvi pogled slični, svaki od njih poseban je na svoj način, te se može pohvaliti nekom značajkom koja ga odvaja od drugih. U Hrvatskoj 10 najviših nebodera možete pročitati ovdje.

10. China Zun, 527,7 metara

China Zun, deseta je najviša zgrada na svijetu, te je globalno poznata i kao CITIC Plaza. Neobično, zgrada je ime dobila po drevnom brodu. Građevina koja je nalazi u Pekingu broji 108 katova, a konstruirana je u dvije faza. Prva je završila 2017. godine, a druga godinu kasnije. Svečano je otvorena za javnost 2019. godine  zatim ponovo 2018. China Zun, najviša zgrada u Pekingu, te je omiljeno odredište turista.

China Zun

China Zun | screenshot You Tube

9. Tianjin Chow Tai Fook Finance Centre, 530 metara

Tianjin Chow Tai Fook Finance Centre je četvrta najviša zgrada u Kini i deveta najviša zgrada na svijetu. Iako je identične visine kao Guangzhou CTF toranj, obzirom da je izgrađena nakon Guangzhou tornja, na svima listama, pa tako i na ovoj našoj, ima niži rang. Izgradnja ovog objekta završena je 2018. godine.

Tianjin chow tai fook finance centre

Tianjin chow tai fook finance centre | foto: NWC geospatial media

8. Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre, 530 metara

Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre toranj je koji se nalazi u predgrađu kineskog Guangzhoua. Ova osam najviša zgrada na svijetu ima 111 katova, a svečano je otvoren 2016. godine. CTF toranj ima 95 liftova koji se kreću velikom brzinom od čak 44 milje na sat. Projekt je u vlasništvu kompanije Chow Tai Fook Enterprises po kojoj je zgrada i dobila ime. Guangzhou CTF sadrži nekoliko hotela, brojne stambene i poslovne prostore.

Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre

Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre | foto: screenshot You Tube

7. One World Trade Center, 541 metar

Sedma najviša zgrada na svijetu i najviša zgrada u SAD je One World Trade Center u New Yorku. Neboder nosi isto ime kao i originalni sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra koji je srušen 11. rujna 2001 godine. Izgradnja ovog nebodera je završena tri godine nakon napada, te uz svoju materijalnu vrijednost simbolično predstavlja neuništivost američke nacije. One World Trade Center građen je kao održiva građevina. Ima sustav iskorištavanja kišnice i visoki stupanj energetske učinkovitosti.

One world trade centar

One world trade centar | foto: getty images/S.Loyado

6. Lotte World Tower, 555 metara

Lotte World Tower je najviša zgrada u Južnoj Koreji čija je izgradnja trajala čak 13 godina. Otvorena je za javnost 2017. godine, a smještena je uz obalu rijeke Han. Posebnost ove građevine je njena otpornost. Naime, projektirana je tako da može izdržati potres jačine čak 9 stupnjeva po Rihteru. U ovoj zgradi od 123 etaže nalaze se brojni poslovni prostori i smještajni kapaciteti, kao i vidikovac.

Lotte World Tower

Lotte World Tower | foto: LWT official

5. Ping An Finance Tower, 599 metara

Ping An Finance Tower je peta najviša zgrada na svetu i druga najviša zgrada u Kini. Nalazi se u gradu Šenžen i visoka je 599 metara. Izgrađen je isključivo za Ping An osiguravajuće društvo. Iako je zgrada otvorena 2015. godine, produžena gradnja je trajala još nekoliko godina do 2017. Ping An Finance Tower ima 115 katova i mnoge sadržaje poput konferencijskih centara, maloprodajnih objekata i hotelskih soba u ovoj zgradi. Osmatračnica je na 116. katu.

Ping An Finance Center

Ping An Finance Center | foto: screenshot You Tube

4. Abraj Al-Bait, 601 metar

Abraj Al-Bait kompleks je u Meki od sedam nebodera u vlasništvu vlade Saudijske Arabije i četvrta je najviša zgrada na svijetu. Riječ je o skupu kula koje su izgrađene za prihvat i smještaj hodočasnika koji posjećuju grad. Izgradnja ove građevine trajala je sedam godina, otvorena je za javnost 2011. godine, te se procjenjuje da je koštala 15 milijardi dolara. Zgrada se nalazi u neposrednoj blizini velike džamije u svetom gradu Meki. U tornju se nalazi oko 96 liftova, a sat ove kule vidi se s udaljenosti od čak 30 kilometara.

Abraj-Al-Bait-Towers

Abraj-Al-Bait-Towers | foto: zamzam.com

3. Shanghai Tower, 632 metra

Šangajski toranj je dugo bio na drugom mjestu ove liste, a sada je treća najviša zgrada na svijetu. Završena je 2014. godine, a izgradnja je trajala nešto više od osam godina, te je dosegnula vrijednost od vrtoglavih 4,2 milijarde dolara. U Šangajskom tornju nalazi se jedan od najpoznatijih hotela na svijetu koji broji 258 soba. Također, i ovaj neboder ima vidikovac iz kojega se pruža prekrasan pogled na cijeli Šangaj.

Shanghai Tower

Shanghai Tower | foto: dezeen

2. Merdeka 118, 678,9 metara

Merdeka 118 druga je najviša zgrada na svijetu, te najviša u jugoistočnoj Aziji. Riječ je o neboderu koji svoju punu visinu može zahvaliti svome šiljastom tornju. Ovaj neboder ima 118 katova, a dizajnirala ga je australska tvrtka Fender Katsalidis. Konstruiran je kao stambeno poslovna jedinica pa se tako u njemu nalaze brojni poslovni prostori, luksuzni hotel, maloprodajni i stambeni objekti. Također Merdeka 118 može se pohvaliti i prekrasnim vidikovcem s restoranom.

Merdeka 118

Merdeka 118 | foto: getty images

1. Burj Khalifa, 828 metra

Titula najviše zgrade na svijetu pripada Burj Kalifa tornju u Dubaiju. Visoka je 828 metara, ima 163 etaže, te kapacitet prihvata od 30.000 osoba. Za ovaj mega projekt zaslužna je arhitektonska tvrtka Skidmore, Ovings & Meril iz Chicaga. Glavni arhitekta ovog projekta bio je Adrian Smith, a zgrada se gradila šest godina. Burj Kalifa sadrži nekoliko hotela, trgovačkih centara i parkova. Dio kompleksa je i umjetno jezero.

Burj Khalifa

Burj Khalifa | foto: Burj Khalifa official

Pogledajte ovdje koje su najviše zgrade u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap