Pretraga

Završeni radovi na sanaciji starog čiovskog mosta: Bit će otvoren tijekom cijele sezone

A- A+

Stari čiovski most je otvoren za promet vozilima nakon dovršetka sanacije koja je započela u listopadu 2021. godine. Izvedena je temeljita obnova svih elemenata 100 metara dugog mosta, počevši od kamene konstrukcije, cijele elektro i strojarske opreme, kolničke konstrukcije i središnje rasponske konstrukcije.

Stari čiovski most | foto: Grad Trogir

Most će biti u funkciji tijekom glavnog dijela turističke sezone, a uz redovno održavanje, i narednih 50 godina. Investicija je vrijedna oko 20 milijuna kuna plus PDV, a nositelj projekta su Hrvatske ceste.

Izvedena je temeljita obnova i rekonstrukcija svih elemenata 100 metara dugog mosta, počevši od kamene konstrukcije, cijele elektro i strojarske opreme, kolničke konstrukcije, pa do najvažnijeg dijela, središnje čelične konstrukcije koja je bila najzahtjevnija i zbog čijeg je utvrđenog lošeg stanja projekt obnove potrajao duže nego što je planirano. Naime, umjesto planiranih 250 kilograma, na kraju je zamijenjeno 30.000 kilograma čelika. Cijeli most je ojačan, ugrađeni su novi dijelovi i instalacije, postavljen je novi asfalt, ograda i rasvjeta.

Izdvojeni članak

Sindikat graditeljstva Hrvatske se pohvalio: Nastavak uspješne suradnje s tvrtkom koja gradi Pelješki most

Most će još desetljećima služiti svojoj svrsi

Nakon što je početkom tjedna obavljeno probno opterećenje, osigurani su svi preduvjeti te je most sada u funkciji i za promet vozilima dok je pješacima bio omogućen prijelaz prije 20-ak dana.

– Ponosni smo na još jedan uspješno realiziran infrastrukturni projekt, pogotovo jer znamo od kakve je i funkcionalne i sentimentalne važnosti za Trogir. Mislim da svi, a najviše građani Trogira, mogu biti zadovoljni dovršetkom projekta sanacije starog čiovskog mosta. Bio je ovo zahtjevan inženjerski projekt i drago mi je da su Hrvatske ceste dobile ovlaštenje Vlade da rukovode njim. Čestitam svima uključenima i vjerujem da će most još desetljećima služiti svojoj svrsi, uz naravno, preduvjet redovnog održavanja, istaknuo je predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Stari čiovski most | foto: Grad Trogir

Radovi na ispitivanjima ugrađene hidraulične i elektro opreme, odnosno podizanje i spuštanje pokretnog dijela mosta, napravit će se u listopadu, po završetku turističke sezone, no ono što je važno naglasiti je da će i novi i stari most cijelo ljeto biti otvoreni za promet.

Izdvojeni članak

U utorak počinju radovi na Mostu slobode: Pogledajte alternativne rute koje preporučuje Grad

– Možemo biti sretni i zadovoljni što se ovaj važan projekt priveo kraju. Most je bio u zaista lošem stanju, dosta lošijem nego što se ispočetka mislilo tako da čestitam svima uključenima što su uspjeli završiti posao na vrijeme i što središnji dio turističke sezone dočekujemo s mostom u funkciji. Zahvaljujem sugrađanima na strpljenju, ali vrijedilo je jer sada imaju sigurniji i ljepši most. Isto tako će biti i nakon drugih radova koji malo inkomodiraju, ali dobit će se trajna vrijednost, rekao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

U listopadu 2022. godine će se obaviti i primopredaja mosta i Hrvatske ceste će predati most na upravljanje Županijskoj upravi za ceste.

Copy link
Powered by Social Snap