Pretraga

Dogradnjom starog konačišta Koprivnica dobiva moderan učenički dom, bit će ostakljen i imati vrtne terase

A- A+

U Koprivnici se u Kolodvorskoj ulici niz godina nalazilo derutno željezničko konačište, a ono će sada dobiti novu namjenu. Prije tri godine, objavljen je projekt dogradnje starogradnje, kako bi se napravio moderan učenički dom. Međutim, problem se javio i segmentu statike, kada su stručnjaci ustvrdili kako idejno rješenje s nadogradnjom nije izvedivo. Utvrđeno je da bi se željezničko konačište trebalo potpuno srušiti. No problem je ipak riješen. Dom će se raditi dogradnjom, a Vlada RH osigurala je sredstva za 2024. i 2025. godinu. U pitanju su milijuni.

novi učenički dom u Koprivnici | foto: Koprivničko-križevačka županija

U Kolodvorskoj ulici u Koprivnici, na mjestu derutnog objekta nekadašnjeg željezničkog konačišta niknut će novi objekt. U pitanju je projekt za koji je Vlada Republike Hrvatske osigurala milijun eura za ovu, a još tri milijuna eura za iduću, 2025. godinu – gradit će se učenički dom.

Riječ je o projektu koji je bio predstavljen prije tri godine no, kako se planirala dogradnja postojeće stare zgrade, statika je bila sporna. Tako da se projekt sagledavao više puta, prenosi epodravina.hr.

Statika sporna

Projekt je prvi puta bio predstavljen prije tri godine, no statičari su vrlo brzo ustvrdili kako izvedbu dogradnje neće biti moguće izvesti, da bude statički sigurna. Ustanovljeno je da nema načina da stara zgrada uspješno bude prenamijenjena u učenički dom, na što se predvidjelo rušenje željezničkog konačišta.

Izdvojeni članak

Obnovljen učenički dom za 3,4 milijuna eura: Paladina najavio povećanje broja gradilišta u Zagrebu

Prema planu, prostor je za 75 i 80 srednjoškolaca trebao imati trokrevetne sobe, a u domu bi bili i knjižnica, blagovaona s kuhinjom, kao i prostor za vježbu. Nakon što je elaboratom koji je naručila Koprivničko-križevačka županija ustanovljeno da se pojedina statička pitanja zgrade ne mogu riješiti, odlučeno je kako će se raditi potpuno novi objekt, pisao je drava.info.

– Nakon što smo stupili u posjed tog objekta naručili smo izradu elaborata procjene postojećeg stanja zgrade što je preduvjet za sve daljnje radnje. Tada smo, nažalost, dobili rezultat da taj objekt statički ne udovoljava sve potrebe koje smo mi planirali. Iskomunicirali smo to s Gradskom upravom i dogovorili da idemo u temeljenu izgradnju tog objekta na način da se postojeći objekt sruši i napravi novi sukladno našem projektu, objasnio je poteškoće projekta župan Darko Koren.

Dogradnja dva kata

Još u 2020., najavljeno je kako će prostor željezničkog konačišta postati učenički dom no, prvo je trebalo riješiti javno dugovanje za financiranje javno-privatnog partnerstva za koprivničku gimnaziju. Potom je u svibnju 2021. godine cijeli projekt predstavljen javnosti, kada je prostorni plan predvidio mogućnost da se objekt u pitanju dogradi. Na postojeću građevinu bit će dograđena dva kata.

Inicijativom Koprivničko-križevačke županije i u suradnji s Gradom Koprivnicom, odlučeno je da će se projekt raditi, a za projekt su osigurana potrebna sredstva. Projekt nosi Koprivničko-križevačka županija, a pravo građenja na objektu nekadašnjeg željezničkog konačišta ustupio je Grad Koprivnica.

Ugovorom vrijednim 320,0 milijuna eura, obnavlja se hrvatska željeznička mreža. Važna dionica na kojoj se radi je potez Križevci-Koprivnica. Radovima bi se na dionici trebala povećati brzina vožnje i smanjiti dužinu trase. Slike pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap