Pretraga

Ekonimist pohvalio Fond za obnovu: “Prvo tijelo javne vlasti u Hrvatskoj sa potpunom transparentnošću”

A- A+

Ekonomist Vuk Vuković iz Instituta sinergije znanosti i društva na svojem je Facebook profilu pohvalio rad Fonda za obnovu, naglašavajuči da su prvo tijelo državne vlasti s potpunom transparentnošću u poslovanju. Za taj uspjeh posebno je pohvalio bivšeg ravnatelja Fonda za obnovu, Damira Vanđelića, koji je u prošli četvrtak dao ostavku. Na profilu je naveo i poveznicu za službenu aplikaciju na kojoj je svim građanima dostupan uvid u svaku kunu koju Fond troši za vlastito poslovanje.

Fond za obnovu | Screenshot

Iako je u četvrtak ravnatelj Fonda za obnovu, Damir Vanđelić, podnio ostavku, ekonomist Vuk Vuković je pohvalio njegov rad pri vođenju Fonda i stanje u kojem je Fond ostavio.

Ok, pažnju na presici je, logično, zaokupila najava odlaska ravnatelja Damir Vanđelić ALI, legacy kojega ostavlja za sobom je prvi korak u preventivnoj borbi protiv korupcije u ovom delikatnom procesu obnove. Drugi korak je na nama i na medijima, da ovo koristimo i kontroliramo proces i stalno propitkujemo, napisao je Vuković u svojoj objavi.

Izdvojeni članak

Šef Fonda za obnovu Vanđelić na pressici zbog svoje ostavke: “Ne mogu se voziti po gradu i gledati naljepnice”

Osim bivšeg ravnatelja, pohvalio je i način na koji Fond pokazuje transparentnost prema građanima. Pojasnio je na koji način aplikacija funkcionira, tko je zaslužan za nju i čija je ona ideja bila.

Od danas ćete moći pratiti svaku kunu koja je dana građanima i za sanaciju štete i za obnovu građevine (kako bi se pratilo koje firme dobivaju poslove obnove), te svaku kunu koju Fond potroši na vlastito poslovanje. Osim toga, građanima je sve dostupno u jednostavnoj aplikaciji (link: https://www.arcgis.com/…/e70469135d464c14a35ff53adcd65117 ), i svi su podaci dostupni za download. Mi ovaj puta nismo radili samu aplikaciju, to je radila firma GDi (i napravila super posao). Mi smo imali savjetodavnu ulogu u postavljanju standarda transparentnosti kojega je Fond u potpunosti prihvatio. Čestitam svima u Fondu i u GDi-u na odlično obavljenom poslu i zahvaljujem im se na dobroj suradnji! (P.S. fakturu šaljemo idući tjedan pa ćete i nas uskoro naći unutra hehe), napisao je Vuković.

Fond za obnovu, Screenshot | Facebook/VukVuković

Objasnio je zašto je aplikacija važna za poslovanje i odnos prema građanima. Spomenuo je i početak transparentnog poslovanja u Hrvatskoj.

Fond je time poslao jasan signal da je potpuna transparentnost svih troškova i svih radnji jednog državnog tijela itekako moguća i poželjna. Nema razloga da mi, građani, ne tražimo isto i od svih ostalih državnih institucija (ministarstva, agencije pa nadalje), baš kao što smo to počeli tražiti od lokalne samouprave. Ovo je, nadam se, tek početak. Sjećate se dobro prvog početka ove priče u Bjelovaru 2019., lavina se kotrlja i dalje!, rekao je.

Copy link
Powered by Social Snap