Pretraga

Gradonačelnica Siska reagirala na informacije o obnovi škola oštećenih u potresu: Od Ministarstva ni pomoći, ni interesa

A- A+

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček uputila je dopis ministru znanosti, obrazovanja i sporta Radovanu Fuchsu zbog informacija o obnovi škola oštećenih u prošlogodišnjim potresima na području grada. Reakciju gradonačelnice potakla je objava informacije o navodnoj izgradnji potpuno nove Ekonomske škole Sisak. Dopis prenosimo u cijelosti.

Sisak, krov

Sisak nakon potresa; foto: Andrej Kauzlarić | baustela.hr

Na Vladinoj stranici potresinfo.gov.hr objavljena je informacija o izgradnji u potpunosti nove Ekonomske škole u Sisku.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček uputila je dopis ministru znanosti, obrazovanja i sporta Radovanu Fuchsu zbog informacija o obnovi škola na području Grada Siska. Naime, na Vladinoj stranici potresinfo.gov.hr objavljena je informacija o navodnoj izgradnji nove Ekonomske škole, ali i informacije o obnovi ostalih škola oštećenih u potresu uz najavu da će sve biti obnovljene do rujna ove godine, piše Sisakportal.

O informacijama Grad Sisak nije informiran, navodi gradonačelnica čiji dopis prenosimo u potpunosti.

Poštovani ministre Fuchs,

Nemalo sam se iznenadila kada sam na Vladinoj stranici potresinfo.gov.hr saznala za planove o navodnoj gradnji ,,potpuno nove zgrade“ Ekonomske škole Sisak te informacije o tome koje su škole na području Siska oštećene (OŠ Ivana Kukuljevića Sisak, Strukovna škola Sisak, Glazbena škola Frana Lhotke Sisak, OŠ Viktorovac i OŠ Galdovo, Područna škola Topolovac i Gimnazija Sisak) kao i najavu da će sve biti obnovljene do rujna ove godine. Također, iznenadila me je informacija i o pripremama „administrativne naravi za obnovu OŠ Viktorovac, OŠ Ivana Kukuljevića Sisak i Gimnazije Sisak“ o čemu do sada Grad nije bio informiran.

S obzirom da osim objave na stranici potresinfo.gov.hr nemam druge informacije od vašeg Ministarstva dozvolite da ja vas obavijestim o stvarnom, a ne fabriciranom stanju s obnovom obrazovnih objekata u Sisku.

Osnovnu školu Viktorovac je Grad Sisak obnovio i u njoj nastava uredno funkcionira od prvog dana drugog polugodišta, a priprema se i obnova sportske dvorane u sklopu škole. Do obnove dvorane Grad je interventno sanirao vanjsko sportsko igralište na koji se postavlja klik-flex podloga kako bi učenicima omogućili uredno funkcioniranje nastave tjelesnog odgoja. Od vašeg Ministarstva tu pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli.

Nastava u privremeno neupotrebljivoj Osnovnoj školi Galdovo se odvija po A modelu zahvaljujući osiguranom prijevozu učenika u OŠ Braća Bobetko, koja zbog toga ponovo radi u dvije smjene. Projekt obnove i dogradnje OŠ Galdovo bio je ionako pripremljen prije potresa tako da će Grad Sisak vrlo brzo pokrenuti postupak nabave za izvođača radova kako bi nastava mogla biti obnovljena za sve učenike na staroj adresi, no u novom objektu. Od vašeg Ministarstva tu pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli.

Kako se čini, vi ne znate da se nastava Ekonomske škole Sisak do potresa odvijala u zgradi Osnovne škole Ivana Kukuljevića. S obzirom na meni nepoznate planove da se gradi nova zgrada za potrebe Ekonomske škole Sisak, što svakako pozdravljam, smatram da bi bilo oportuno osnivaču OŠ Ivana Kukuljevića, a to je Grad Sisak, izložiti takve ili slične planove kako bi projekt obnove zgrade osnovne škole prilagodili stvarnim potrebama.

Za učenike Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog nastava po A modelu se odvija u Osnovnoj školi 22 lipnja. Od vašeg Ministarstva tu pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli. Učenike Područne škole Topolovac prevozimo na nastavu u matičnu školu OS Budaševo Topolovac-Gušće i nastava se također odvija po A modelu, kao uostalom u svim sisačkim osnovnim školama. Od vašeg Ministarstva tu pomoći niti interesa do sada nismo vidjeli.

Što se tiče najave o „administriranju“ Gimnazije Sisak, što god to značilo, moram vas upoznati s činjenicom da je Grad Sisak vlasnik objekta i da nikakvih najava niti kontakata s osnivačem Gimnazije po tom pitanju nije bilo. Pretpostavljam da će u jednom trenutku osnivač, a to je Županija sisačko-moslavačka obavijestiti vlasnika, no do sada se to nije dogodilo.
Ukoliko Ministarstvo ima još nekih planova s imovinom Grada Siska ili su vam potrebne bilo kakve informacije, molim vas da mi se obratite prije nego što polu-informacije građani, kao i ja, pročitamo na Vladinom portalu potresinfo.gov.hr.
S poštovanjem !“, stoji u dopisu gradonačelnice Kristine Ikić Baniček ministru znanosti, obrazovanja i sporta Radovanu Fuchsu.

Copy link
Powered by Social Snap