Pretraga

Jedan od najstarijih hrvatskih gradova postaje studentski, ovdje se gradi punom parom

A- A+

U središtu Bjelovara, šest zgrada trebale bi proći konstrukcijsku, a zatim i cjelovitu obnovu. Dvije od tih zgrada poznat je objekt Sokolane te bivši učenički dom, koji će nakon rekonstrukcije postati studentski. Korištena su sredstva dodijeljena iz Fonda solidarnosti, a ukupna vrijednost dva projekta procijenjena je na oko 2,5 milijuna eura. Prošle godine započeta je konstrukcijska, a idući tjedan kreće i cjelovita obnova dva objekta.

obnova u Bjelovaru | foto: Grad Bjelovar

Prošlo proljeće, u ožujku i travnju 2023. godine, najavljeni su počeci velikih konstrukcijskih obnova za, za studente vrlo značajnih objekata u Bjelovaru. Započete su obnova poznate ‘Sokolane’, vrijedna preko milijun eura te obnova đačkog doma, za koji je odlučeno da će nakon rekonstrukcije postati studentski dom. Za oba projekta sredstva su bila osigurana iz Fonda solidarnosti, a nakon konstrukcijske, čeka ih cjelovita obnova.

Nova namjena za dom

Rekonstrukcija prve zgrade, odnosno Sokolskog doma, koja je poznatija pod nazivom Sokolana, počeli su su prošle veljače. Procijenjeni su na vrijednost 1.127.564,32 eura, a zgrada koja je nekada bila dom gimnastike i atletike, objavljeno je povodom početka radova na stranicama grada, zadržat će svoju sportsku namjenu.

Izdvojeni članak

Bjelovarska ‘Vodotehna’: Nakon konstrukcijske obnove slijedi transformacija u inovacijski HUB

S druge strane, obnova nekadašnjeg Doma učenika u Nazorovoj ulici, počela se rekonstruirati u ožujku 2023. godine te će nakon završetka radova dobiti novu namjenu. Kako bi pokrila povećane zahtjeve za kapacitetima studenata koji upisuju Veleučilište u Bjelovaru, postat će suvremeni Studentski dom. Kako je objavio Grad, za obnovu doma, iz Fonda solidarnosti bespovratno su dodijeljena sredstva u iznosu 743.487,51 eura.

Cjelovita obnova

Cjelokupni plan, odnosno projektiranje, nadzor i radovi doma, ukupno su procijenjeni na vrijednost 1.755.057,93 eura, dok je za izvedbu projekta bilo zatraženo i dodatno financiranje od Ministarstva. Novi studentski dom, imat će prostorni kapacitet za smještaj ukupno 63 studenata, u 35 soba. Obnova ove zgrade, no i Sokolane, bila je prijeko potrebna zbog oštećenja nastalih nakon potresa, a nakon završetka konstrukcijske obnove, cjelovita će, kako je najavljeno, krenuti idući tjedan.

– Odluke su postale izvršne. Ovo je sjajna vijest. Posao na zgradi studentskog doma je dobila bjelovarska Hidroregulacija, a na Sokolarni također bjelovarski Crotal – rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Riječ je o dvije od ukupno šest zgrada u središtu Bjelovara, koje su nedavno prošle konstrukcijsku, a pred njima je i cjelovita obnova. Sokolana je bila, a i ostat će sportska dvorana, dok je budući studentski dom nekada bio đački, dok će njegova nova namjena biti studentskog doma, navodi klikni.hr.

Odabrano je i rješenje za Državni arhiv u Bjelovaru, a ovdje pogledajte koji je rezultat ponovljenog natječaja za izvođenje radova.

Copy link
Powered by Social Snap