Pretraga

Na ponovljenom natječaju za izvođenje radova na Državnom arhivu najniža ponuda stigla od tvrtke iz Vrbovca

A- A+

Na trenutnom parkiralištu, iza postojeće zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru od ljeta 2023. godine naveliko se planira gradnja nove zgrade. Izrađeni su svi potrebni projekti te se samo iščekivao početak gradnje, no, zbog prevelikih troškova, natječaj za izvođača je ponovljen. Od četiri ponude, najbolju je dala tvrtka iz Vrbovca. Čak je niža od procijenjene vrijednosti.

Državni arhiv Bjelovar | foto: Grad Bjelovar

U srpnju 2023. godine, predstavljen je novi projekt dogradnje Državnog arhiva u Bjelovaru. Arhitektonski i građevinski te projekte ostalih sustava potpisivala je tako tvrtka M-plan. Prema službenoj objavljenoj dokumentaciji, zasebnim projektom trebala se izvoditi sanacija postojeće konstrukcije što nije bio predmet zahtjeva te dogradnja, i povezivanje dviju zgrada.

Intervencije na postojećoj zgradi Arhiva trebale su se sastojati od probijanja zida prvog kata, u svrhu izvedbe spoja, mosta, s novom zgradom, točnije dogradnjom Arhiva. Trebalo se potom izvoditi okno vanjskog dizala krovišta potkrovlja radi omogućavanje korištenja dizala, a zahvate interijera projekt nije obuhvaćao.

Zahvat projekta

Nova zgrada zamišljena je kao objekt visine prizemlja s dva kata i dva ulaza s jugoistočne strane. Jedan ulaz bio je zamišljen kao ulaz za vanjske korisnike, a drugi, smješten u dubini čestice, bi bio servisni. U prizemlju zgrade smještenom otprilike 0,3 metra od vanjskog terena nalazili bi se javni i administrativni prostori, kao i manji prostori spremišta i zaprimanja građe.

Izdvojeni članak

Uskoro kreće izgradnja novog Državnog arhiva: Grad darovao zemljište

Na prvom katu bili bi smješteni prostori spremišta arhivskog gradiva te specijalizirana spremišta – spremišta za posebne dokumente, mikrofilmove te fotogradiva. Na drugome katu, prema projektu, trebala se nalaziti prostorija arhivskog gradiva i soba za server. Vertikalnu komunikaciju u zgradi otvorili bi glavno stubište s dizalom i sporedno stubište, a s postojećom zgradom Arhiva nov objekt povezivao bi most.

Konstrukcija zgrade bila bi, očekivano, armiranobetonska, sa zidovima debljine 20 i 25 cm, dok bi horizontalnu konstrukciju činile armiranobetonske ploče debljine 20 cm. Građevina bi, zamišljeno je, bila temeljena na temeljnim trakama. Izveo bi se ravan, neprohodan krov, završne šljunkovite obloge.

Novi izvođač

Gradnja je zapela zbog povećanja cijena u građevinskom sektoru, zbog kojih su cijene bile znatno više od onih koje je država predvidjela. Na uređenje i dogradnju Državnog arhiva u Bjelovaru čeka se već nekoliko godina, no ponuditelji su ponudili previsoku cijenu radova pa je natječaj za izvođača radova ponovljen, piše klikni.hr.

Kako navode službeni podaci, procjena radova ovog projekta iznosi 3.678.440.03 eura, a na otvorene ponude za izvođača radova javilo se četiri ponuditelja sa svojim ponuda. Od četiri ponude, najpovoljniju je dao ponuditelj POLTING d.o.o., građevinsko poduzeće iz Vrbovca. Njihova ponuda bila je za oko pola milijuna eura manja od ostalih ponuditelja, a i nešto niža od procijenjene vrijednosti.

Osim Državnog arhiva, ovdje pročitajte koji su još radovi bili najavljeni za Bjelovar.

Copy link
Powered by Social Snap