Pretraga

Bjelovarska ‘Vodotehna’: Nakon konstrukcijske obnove slijedi transformacija u inovacijski HUB

A- A+

Grad Bjelovar nastavlja veliki projekt prenamjene stare zgrade ‘Vodotehne’ u modernu gospodarsku zgradu za razvoj inovacija. Tako bi još do nedavno ruina trebala kroz 2024. godinu postati moderna zgrada prema konceptu ‘kuća u kući’. Projekt se financira iz NPOO, te je predstavlja investiciju od ukupno 13 milijuna eura.

Vodotehna idejno rješenje

Vodotehna idejno rješenje | foto: Grad Bjelovar

Nakon nedavno završene konstrukcijske obnove više od 100 godina stare zgrade na Trgu hrvatskih branitelja 14, Bjelovarčanima poznatije kao ‘zgrada Vodotehne’, kreće i projekt njene cjelovite obnove. Cjelovita obnova zgrade planirana je tako da se, između ostaloga, dobije prostor za Tehnološki park Bjelovar za Start up, Coworking i upravu. Grad Bjelovar imao bi konferencijsku dvoranu za više od 40 osoba, polivalentnu dvoranu za više od 90 osoba i ured.

Idejnim rješenjem predviđena je prenamjena postojeće građevine u digitalno-inovacijski HUB. Arhitektonskim rješenjem stvorena je jedinstvena komunikacija uvođenjem novog stubišta u atriju, konceptualno rješenje ‘kuća u kući’. Prostori su fleksibilni i multifunkcionalni te mogu primiti različite korisnike i namjene.

plan obnove 'Vodotehne' | foto: Grad Bjelovar

plan obnove ‘Vodotehne’ | foto: Grad Bjelovar

– Ovo će biti zgrada koja će postati stožer budućeg modernog bjelovarskog gospodarstva. Putem Fonda solidarnosti ovdje je već uloženo 3,2 milijuna eura u sklopu konstrukcijske obnove, a vjerujem da će za cjelovitu obnovu trebati barem još toliko. Ovdje će se razvijati buduće tvrtke koji će dobiti prostor za svoje start up-ove, coworking prostore, poslovni inkubator, labose, praktikume. Ovdje će se naći i ugostiteljski prostor, a Grad Bjelovar bi tu imao konferencijsku dvoranu za stotinjak, najavio je gradonačelnik Dario Hrebak prilikom predstavljanja idejnog rješenja Digitalno-inovacijskog HUB-a.

Projekt cjelovit obnove upravo je prijavljen za financiranje iz NPOO-a, sredstva su već osigurana i gradonačelnik vjeruje kako bi radovi mogli krenuti već u proljeće iduće godine.

– Ukupno će u tu zgradu nakon konstrukcijske obnove biti utrošeno 13 milijuna eura. To će biti srce modernog bjelovarskog gospodarstva 21.stoljeća, 100% financirano iz NPOO-a, objavio je Hrebak na društvenim mrežama.

Pogledajte ovdje idejno rješenje novog KBC Osijek.

Copy link
Powered by Social Snap