Pretraga

Otvoreno javno eSavjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi

A- A+

Ministarstvo je jučer otvorilo javno eSavjetovanje o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Potres

Ministarstvo je jučer otvorilo javno eSavjetovanje o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi | foto: Grad Zagreb

Nakon što su predstavljene izmjene Zakona o obnovi, o čemu smo također pisali, Ministarstvo je jučer otvorilo javno savjetovanje putem kojeg je moguće predlagati izmjene i dopune Zakona o obnovi. Naime, trenutni prijedlog zakona dostupan je na internetskim stranicama portala eSavjetovanja, a sva zainteresirana i stručna javnost pozvana je da se uključi u raspravu od 30. rujna do 7. listopada ove godine. Nakon toga će Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi biti upućen u Hrvatski sabor.

Izdvojeni članak

Izmjena zakona o obnovi: Legalnost i imovinsko-pravni odnosi rješavat će se nakon obnove

Stopostotno financiranje obnove i samoobnova

Podsjetimo, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je da se očekuje donošenje izmjena Zakona o obnovi po hitnoj proceduri, kao i da konačni Prijedlog Zakona bude na dnevnom redu Sabora već početkom 11. mjeseca.

Naime, jedna od ključnih izmjena podrazumijeva financiranje konstrukcijske obnove, međutim, građani neće morati sudjelovati u njoj. Država i jedinice lokalne i regionalne samouprave će osigurati obnovu u stopostotnom iznosu. Novim izmjenama ministarstvo želi staviti veći naglasak na samoobnovu pa će se stoga uvesti i mogućnost predfinanciranja. U skladu s tim, bit će omogućena tri pravca u procesu samoobnove.

Izdvojeni članak

Otvoren e-upis zgrada i obiteljskih kuća u svrhu smanjenja rizika od potresa

Obnova nelegalno izgrađenih objekata

Osim toga, novost je i ukidanje zabrane raspolaganja vlastitom nekretninom, i to bez obzira na postupak obnove, kao i brisanje stavke upisa tereta, odnosno hipoteke. Tom izmjenom građanima zapravo neće biti propisan vremenski period u kojem ne bi smjeli prodavati svoju nekretninu.

Novim Zakonom o obnovi predlaže se i obnova nelegalno izgrađenih objekata, isključujući one koji se nalaze na mjestima gdje su predviđeni magistralni koridori te one u kojima na dan potresa nitko nije živio. Također, znatno je olakšan proces uklanjanja oštećenih zgrada, a uvode se i europski pragovi javne nabave.

Copy link
Powered by Social Snap