Pretraga

U tijeku završni radovi na dvije višestambene zgrade u Gvozdu ukupne vrijednosti 3,2 milijuna eura

A- A+

U sklopu programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, na području Sisačko-moslavačke županije gradit će se ukupno 20 višestambenih zgrada s 308 stanova. Dosad je u Glini i Petrinji dovršeno i useljeno 12 zgrada. Osim zgrada potpomognutih europskim sredstvima, Zakon o obnovi zgrada oštećenim potresom sredstvima iz državnog proračuna predviđa izgradnju 36 višestambenih zgrada. Završetkom planirana 974 stana, u Sisačko-moslavačkoj županiji će se znatno povećati fond zgrada, a u dovršenim zgradama prvo će stanovati oni koji čekaju na obnovu svojih domova, dok su novi stanovi za kasnije predviđeni za obitelji u potrebi i deficitarne kadrove. U Gvozdu se privode kraju radovi na dvije višestambene zgrade čije je izvođenje koštalo 3,2 milijuna eura te bi trebale biti useljive krajem svibnja.

Bliži se kraju gradnja dvije višestambene zgrade u Gvozdu | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

U Gvozdu se dovršavaju dvije višestambene zgrade sa ukupno 26 stanova, a čija je izgradnja bila financirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Radovi su započeli 30. siječnja 2023. godine, a zgrade bi trebale biti dovršene do kraja svibnja ove godine. Državni tajnik Domagoj Orlić i sisačko-moslavački župan jučer su zajedno obišli gradilište ovih dviju zgrada, izvijestilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o zgradama na tri etaže, a na njima su trenutno u tijeku gipskartonski radovi, te vodovodni i kanalizacijski radovi. Pri tome, u zgradama se provodi električna energija i ugrađuje se aluminijska bravarija. Dosad, na ravnom krovu izvedena je parna brana te hidroizolacija, postavljene su sidrene ploče za nosače čelične konstrukcije te je izvedena hidroizolacija nadtemeljnih zidova. Na zgradi (B2) započelo je i gletanje stropova.

Izdvojeni članak

U pola stoljeća nije bilo većeg ulaganja: Sisak dobio novu zgradu županijske bolnice za 6,3 milijuna eura

Izvođenje radova vrijedno 3,2 milijuna i stručni nadzor od 95 tisuća eura

Radove izvodi PRESOFLEX GRRADNJA d.o.o., a stručni nadzor provode društva ZP SO_RA_ING d.o.o. te JAM-ING d.o.o. Ukupna vrijednost stambenih jedinica je 3,2 milijuna eura, od čega se na izvođenje radova izgradnje odnosi 3.225.964,00 eura, a vrijednost ugovora za stručni nadzor vrijedan je 95.560,42 eura.

Jedna od dvije nove višestambene zgrade u Gvozdu | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Pravo na smještaj u ovim stanovima imat će oni građani koji su u skladu sa Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima ostvarili pravo na stambeno zbrinjavanje. Drugim riječima, u nove stanove uselit će građani koji su potresa živjeli u državnim nekretninama, no i građani koji trenutno borave u mobilnim stambenim jedinicama, a kojima obnova domova i dalje nije završila.

Do kraja godine, županija bi trebala biti bogatija za 974 stana

U sklopu OPKK programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, podsjetimo, za područje Sisačko-moslavačke županije predviđena je gradnja ukupno 20 višestambenih zgrada s 308 stanova. 12 od predviđenih 20 zgrada već je završeno i useljeno krajem 2023. (8 u Petrinji i 4 zgrade u Glini),  dok je osam zgrada u postupku gradnje.

Svih 20 zgrada grade se europskim sredstvima, a prema Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom sredstvima državnog proračuna na području Sisačko-moslavačke županije u planu je izgradnja dodatnih 36 višestambenih zgrada, sa ukupno 666 stanova. Od 36 zgrada, u tijeku je gradnja njih 15, a za još 21 zgradu gradnja je u pripremi ili se odvija proces nabave. Do kraja svibnja ove godine, međutim, u izgradnju bi trebalo krenuti svih 36 zgrada.

Završetkom planirana 974 stana, u Sisačko-moslavačkoj županiji znatno će se povećati fond zgrada, pri čemu će se velik dio zgrada primarno koristiti za smještaj stradalnika potresa dok su njihove nekretnine u obnovi. Kad oštećeni objekti budu obnovljeni, u nove stanove moć će useliti obitelji u potrebi te deficitarni kadrovi.

Sredstvima iz EU fonda obnovljena je Srednja škola Glina. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap