Pretraga

Za 2,6 milijuna sredstvima iz EU fonda obnovljena Srednja škola Glina

A- A+

Nakon razornih potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju, potresna obnova i gradnja i dalje su u punom jeku. Osim što su prilikom potresa oštećeni i razrušeni brojni domovi, uništene su zgrade velikog broja javnih ustanova, a stradala je i škola u Glini. Na zgradi škole provedena je cjelovita obnova sredstvima iz Fonda solidarnosti, u vrijednosti 2,6 milijuna eura. U školi će se ponovno održavati nastava, a ovog tjedna održana je svečanost povodom ponovnog otvaranja.

Petrinja nakon potresa

Petrinja nakon potresa | foto: bauštela.hr

U ponedjeljak, 25. ožujka 2024. godine Srednja škola Glina bila je svečano otvorena nakon završetka cjelovite obnove koja je na objektu provedena nakon potresa. Za proslavu otvorenja, održane su svečanosti uz župana Ivana Celjaka i ravnateljicu škole Mariju Margušić – Novosel, a prisustvovali su i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, izaslanik prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, gradonačelnik Gline Ivan Janković te brojni drugi. U sklopu otvaranja održan je program ‘Lijepo je vratiti se doma’, na kojem su sudjelovali učenici, nastavnici i roditelji učenika.

Cjelovita obnova za 2,6 milijuna eura

Dok je trajala obnova, nastava se održavala u zamjenskom, montažnom objektu, koji je osigurala Sisačko-moslavačka županija. Na školi je provedena cjelovita obnova, financirana sredstvima iz Fonda solidarnosti EU. Obnovu je provela Sisačko-moslavačka županija, a iz Fonda su za radove bila korištena sredstva u iznosu 2,6 milijuna eura. U sklopu obnove, za školu je osigurana i nova oprema u vrijednosti 105 tisuća eura.

Izdvojeni članak

Posjetili smo stanovnike kontejnerskog naselja: ‘Glina je takva da bagerom treba sve živo izgurati van’

– Obilježili smo povratak učenika Srednje škole Gline u njihovu obnovljenu školu, u njihov dom. Ovo je dvadeseta škola koju je Županija obnovila ili izgradila u posljednje dvije i pol godine i zaista smo presretni. Najsretniji smo kada vidimo sretne učenike koji se vraćaju u svoju školu. Škola je cjelovito obnovljena što znači da smo dobili novu zgradu u kojoj je sve novo, od stolarije do novih instalacija. Osim što smo obnovili školu, kupili smo i novu opremu za školu, na završetak obnove se osvrnuo župan Celjak.

Nastava će se održavati u 11 odjela

Završetak obnove Srednje škole Glina označio je kraj jednog od ključnih projekata na tom području. Nakon povratka u školu, nastava će se održavati u jednoj smjeni, a učenici će moći pohađati smjer opće gimnazije, ekonomski smjer te smjerove autoelektričar i elektroinstalater. Školu će ove godine pohađati 149 učenika u 11 odjela.

– Osmijesi naših učenika dovoljno govore koliko smo sretni što smo se vratili u našu školu. Od srca hvala Vladi Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačkoj županiji što prepoznaju potrebe naših odgojno-obrazovnih ustanova. Stigla nam je i nova oprema, ali i novi uvjeti rada koje nismo imali prije potresa. Naši su učenici državni prvaci, uspješni su na brojnim natjecanjima, a obnovljena škola je još jedan dodatni motiv da i dalje nastavimo u tom smjeru, rekla je ravnateljica škole Marija Margušić-Novosel.

Podsjećamo, Sisačko-moslavačka županija za područje obrazovanja je iz Fonda solidarnosti EU osigurala 20,1 milijun eura, a na području županije dosad je obnovljeno ili izgrađeno 20 školskih zgrada. Isto tako, dovršeni su radovi na prvom Učeničkom domu u Sisku.

Ovdje doznajte više o tome što se sve nakon potresa gradi i treba izgraditi u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Copy link
Powered by Social Snap