Pretraga

Vlada usvojila program mjera obnove zgrada oštećenih u potresu: Definiran je postupak obnove

A- A+

Programom mjera obnove zgrada oštećenih na područjima pogođenima potresom, koji je Vlada usvojila, uređene su mjere i postupci kod obnove zgrada, dodjela novčanih pomoći građanima i stambeno zbrinjavanje. Sukladno Zakonu o obnovi, smanjen je broj sudionika i potrebna dokumentacija, istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Bačić.

Sjednica Vlade RH

Sjednica Vlade RH | MPGI

Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, koji je Vlada usvojila, glavni je provedbeni akt koji proizlazi iz Zakona o obnovi, a definira procedure i postupke svih sudionika u obnovi. Programom mjera uređene su mjere i postupci kod obnove zgrada, dodjela novčanih pomoći građanima i stambeno zbrinjavanje.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da je u procesu revitalizacije Banovine jedan od osnovnih preduvjeta i izgradnja i obnova cestovne infrastrukture. Kazao je da vrijednost do sada utrošenih sredstava na županijskim i lokalnim cestama, te hitnim intervencijama sanacije mostova i klizišta iznosi 3,3 milijuna eura.

Medved je rekao kako se uz ključni projekt izgradnje autoceste Lekenik-Sisak, trenutno provode aktivnosti sanacije mosta Svinica u Majuru i mosta ’67’ u Petrinji. U tijeku je i rekonstrukcija lokalnih i županijskih cesta u Glini i Petrinji. Izvijestio je i da je završena sanacija mosta Prekopa u Glini, mosta Martinska Ves preko Save, te klizišta u Hrvatskom Čuntiću i Selištu Kostajničkom.

– Ukupna vrijednost predmetnih aktivnosti koje se izvode pomoću Fonda solidarnosti Europske unije, a vezane su uz sektor prometa i cestovne infrastrukture, iznose gotovo 9,5 milijuna eura, zaključio je ministar Medved.

Nabava 500 mobilnih drvenih kuća za privremeni smještaj

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je da je u posljednjih sedam dana završena javna nabava za odabir projektanata koji rade dokumentaciju za izradu nalaza i projekata za 336 zgrada, za građane smještene u kontejnerskom naselju. Više o tome pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Bliži se rok za trošenje EU sredstava za obnovu: Do sada potrošeno pola

Završeno je, rekao je Bačić, prethodno savjetovanje za nabavu 500 mobilnih drvenih kuća za privremeni smještaj. Dodao je da sada slijedi nastavak javne nabave, zahvalivši svim trgovačkim društvima koji su se uključili u javno savjetovanje i pridonijeli, kakao je kazao, poboljšanju samog projektnog zadatka svake od budućih mobilnih drvenih kuća.

Rekao je kako su u tijeku, ili će ovih dana raspisati javne pozive za odabir izvođača za nekonstrukcijsku obnovu kuća na Banovini. Najavio je i javnu nabavu za odabir izvođača za 201 obiteljsku kuću koja je u državnom vlasništvu na području Banovine, što se financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

– Također smo u nabavi i odabiru izvođača za izradu projekata konstrukcijske obnove za 110 zgrada na Banovini i za četiri višestambene zgrade, od čega su dvije u Glini, dvije u Sisku, s ukupno 55 stanova, naveo je Bačić.

Kao što su Zakonom o obnovi predvidjeli, izvijestio je ministar, uključili su u stambeno zbrinjavanje naših sugrađana i tvrtku Državne nekretnine koje su na cijelom području petrinjskog i zagrebačkog potresa obišli svih 216 stanova u vlasništvu Republike Hrvatske. Od 216 stanova, njih 134 su podobni za uređenje i adaptaciju, pojasnio je Bačić, kako bi se prije zime privremeno stambeno zbrinulo građani u kontejnerima.

Maksimalna cijena nekretnina koje se kupuju za privremeno ili trajno stambeno zbrinjavanje

Vlada je usvojila Uredbu kojom je reguliran postupak sklapanja pravnih poslova u svrhu stjecanja prava vlasništva Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) na području petrinjskog i zagrebačkog potresa, u ime i za račun Hrvatske.

Uredbom je određeno da se maksimalna cijena nekretnina koje se kupuju za privremeno ili trajno stambeno zbrinjavanje određuje u iznosu do 2.000 eura za područje Zagreba, odnosno do 1.750 eura na drugim područjima obuhvaćenim katastrofom.

Izdvojeni članak

Živimo u društvu jednakih prava: Zašto se onda jedan ministar ne bi mogao prijaviti na APN?

Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom određeno je da je APN ovlašten stjecati pravo vlasništva na nekretninama u svoje ime, za račun države, radi privremenog stambenog zbrinjavanja dok traje obnova u svrhu trajnog stambenog zbrinjavanja, kao i stjecati pravo vlasništva zemljišta za gradnju.

Stručni savjet za obnovu

Vlada je osnovala i Stručni savjet za obnovu, na čelu mu je Branko Bačić, a ima i dva zamjenika predsjednika – kao predstavnik Ureda predsjednika Vlade to je Tomislav Pokaz i kao predstavnik Grada Zagreba Luka Korlaet, a Savjet ima još 19 članova iz više ministarstava i stručne javnosti.

Donesena je uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine budući da je Zakonom o obnovi predviđeno objedinjavanje svih tijela koja su do sada sudjelovala u obnovi, pa sada ministarstvo preuzima poslove, prava, obveze i radnike Fonda i Središnjeg državnog ureda.

Unutarnje ustrojstvo Ministarstva

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine budući da je Zakonom o obnovi predviđeno objedinjavanje svih tijela koja su do sada sudjelovala u obnovi, pa sada ministarstvo preuzima poslove, prava, obveze i radnike Fonda i Središnjeg državnog ureda.

Pri izradi ove Uredbe uzimalo se u obzir postojeći broj sistematiziranih radnih mjesta u sva tri tijela. U Središnjem državnom uredu sistematizirano je 232 radna mjesta, a zaposleno 155 službenika i namještenika. U Fondu za obnovu sistematizirano je 101 radno mjesto, a zaposleno je 79 službenika.

Izdvojeni članak

Tko je Stanko Kordić, novi pročelnik Grada Zagreba za obnovu, graditeljstvo i prostorno uređenje?

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sistematizirano je 751 radno mjesto, a zaposleno 479 službenika i namještenika. Uredbom se ustrojava 9 upravnih organizacija u sastavu Ministarstva od čega osam uprava i jedan zavod. Ukupno je sistematizirano 1082 radnih mjesta, dakle manji broj od dosadašnjih sistematiziranih radnih mjesta. Ovaj broj sistematiziranih radnih mjesta pokazao se optimalnim za izvršavanje svih zadaća Ministarstva.

Copy link
Powered by Social Snap