Pretraga

Tko je Stanko Kordić, novi pročelnik Grada Zagreba za obnovu, graditeljstvo i prostorno uređenje?

A- A+

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je imena četiri nova pročelnika koji su izabrani temeljem javnog natječaja. Za pročelnika Gradskog ureda za obnovu, izgradnju i prostorno uređenje, izabran je Stanko Kordić, član stranke Glas.

stanko kordić

Stanko Kordić | Screenshot: N1

Stanko Kordić od danas je pročelnik Ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu. Diplomirani je politolog koji je od 2012. do 2016. godine, u vrijeme ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš, bio tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Kordić je bio i jedan od bliskih ljudi Mrak-Taritaš u kampanji za izbor gradonačelnice Zagreba. Godine 2017. su zajednički osnovali stranku Glas.

Stanko Kordić je svojevremeno bio asistent Valteru Flegi, zastupniku u europskom parlamentu. Bio je i jedan od najaktivnijih zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba u raspravama. Tako je između ostaloga bio i jedan od 20 gradskih zastupnika koji su glasovali protiv preimenovanja Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Podsjetimo kako je to preimenovanje bila odluka Milana Bandića, a na prijedlog stranke Neovisni za Hrvatsku, Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Prijedlog je zapravo bio uvjet Esih i Hasanbegovića za suradnju s Bandićevom Strankom rada i solidarnosti.

Izdvojeni članak

Održana stručna rasprava: Ne može se krenuti u cjelovitu izradu novog GUP-a Zagreba i Sesveta

Za njega je GUP bio ‘toksičan’

Kao gradski zastupnik, Kordić je nakon potresa u Zagrebu 2020., komentirao točku na gradskoj skupštini koja se odnosila na odluku o najmu stanova, točnije o tome tko će dobiti u najam gradske stanove. Tada je komentirao uvjete istaknuvši kako to mogu biti osobe čiji su domovi u crvenim naljepnicama, branitelji, žrtve zlostavljanja, invalidi i to pod uvjetom da nemaju nekretninu.

Pritom je rekao da tko god ima neku vikendicu ispada iz mogućnosti da mu se problem riješi. Dodao je kako Grad Zagreb u ovom slučaju radi razliku između svojih građana. Smatrao je da bi ti uvjeti bili u redu kada bi postojala lista prvenstva, ali u ovom slučaju to su bili isključivi uvjeti bez kojih se nije moglo niti pristupiti, prenio je tada Večernji list.

Izdvojeni članak

Kosturi iz Bandićevog ormara: Tomašević otkrio da je grad plaćao milijune za 24-satno čuvanje praznih stanova

Kordić je svojevremeno u intervjuu za N1 komentirao Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP) kao ‘toksičan’. Naime, izmjene plana, koje su predviđale puno stambenih zgrada i poslovnih prostora, je gurao pokojni gradonačelnik Milan Bandić unatoč protivljenjima struke. Kordić je usporedio GUP s događanjima u Beogradu.

Spomenuo je kako je takav plan završio s dvije zgrade s kojima se investitor namirio, a javni sadržaji se nisu pokrenuli. Kazao je kako je to alarmiralo oporbu, struku i građane i kako je GUP postao jedan toksičan element kojeg su svi izbjegavali u vremenima izbora jer su svi bili svjesni koliko je to značajno. Više o GUP-u možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap