Pretraga

Održana stručna rasprava: Ne može se krenuti u cjelovitu izradu novog GUP-a Zagreba i Sesveta

A- A+

Održana je stručna rasprava u ranoj participaciji oko GUP-a Zagreba i Sesveta, a bio je prisutan i zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević. Od bitnijih zaključaka, konstatirano je da se trenutno ne može krenuti u cjelovitu izradu novog GUP-a. Produljen je i rok za dostavu stručnih pisanih prijedloga.

Stručna rasprava o GUP-u Zagreba i Sesveta, foto: DAZ

Stručna rasprava u ranoj participaciji – kao novi model u izradi prostorno planske dokumentacije – oko GUP-a Zagreba i Sesveta provedena je i uživo, 21. rujna. Na Stručnoj raspravi u ranoj participaciji bili su prisutni, osim zainteresiranih stručnjaka u publici, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, a u ime nositelja izrade Irena Matković, pomoćnica pročelnika za strategijsko i prostorno planiranje iz Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje te u ime stručnog izrađivača Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje.

Kroz uvodno predstavljanje nositelja izrade i stručnog izrađivača prikazan je okvir organizacije i provedbe dosadašnjih i narednih aktivnosti na GUP-u te okviri za izradu odluke o izradi Izmjena i dopuna GUP-a. Konstatirano je da se unutar trenutnog zakonodavnog okvira ne može krenuti u cjelovitu izradu novog GUP-a, ali se pristupilo izradi novih stručnih podloga koje će biti priprema za takav novi prostorno-planski dokument.

Izdvojeni članak

Što je GUP? Evo zašto je bitan za svakoga od nas

Značajna potreba za izmjene i dopune sadašnjeg GUP-a je integracija svih zelenih inicijativa EU, ali i cijeli niz uočenih izazova sadašnje provedbe tog planskog dokumenta. U stručnoj raspravi sudionici su naglasili potrebu za stvaranjem novog zakonodavnog okvira koji treba omogućiti raščlanjenje vizionarskog dijela generalnog urbanističkog plana od njegovog provedbenog dijela.

Dijeljenje GUP-a na Zagreb i Sesvete

Također se povela rasprava o nepotrebnom dijeljenju GUP-a na Zagreb i Sesvete i potrebi integracije, kao i o tome da u Sesvetama postoji veliki problem gospodarske zone koja je unutar GUP-a smještena središnje, a u stvarnosti se za razvoj gospodarstva tog dijela treba razmatrati područja gospodarskih zona koja su izvan granica GUP-a Sesvete, unutar Prostornog plana Grada Zagreba.

Teme su se razvile i oko filozofije pristupa naplati komunalnog doprinosa koji je dodatni čimbenik veće gradnje u rubnim dijelovima grada (gdje je jeftiniji), a stvara znatniji teret u centru grada i time ne potiče njegov suvremeni razvoj. Uvijek aktualni prostori potencijalnih značajnih gradskih projekata Gredelj, Zagrepčanka/klaonica i Badel također su bili dio diskusije, kao i recentne inicijative uz promet u Donjem gradu.

Na traženje sudionika stručne rasprave produžen je rok za dostavu stručnih pisanih prijedloga u ranoj participaciji putem online obrasca do kraja dana 26. rujna 2022. godine. Svoj prijedlog možete dati ovdje. Više o tome što je GUP i zašto je bitan za svakoga od nas možete saznati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap