Pretraga

Što je GUP? Evo zašto je bitan za svakoga od nas

A- A+

Grad Zagreb priprema postupak sveobuhvatnih izmjena temeljnih gradskih planskih dokumenata (GUP grada Zagreba, GUP Sesveta). Generalni urbanistički plan je prostorni plan u kojem su točno određeni ustroj i namjena gradskog prostora. S obzirom na to da je riječ o ozbiljnim koracima koji će nam olakšati ili otežati svakodnevni život, važno je znati što je to GUP.

Tvornica Badel, Sesvete | Udruga Zelene i plave Sesvete

Urbanistički plan je itekako važan jer se njime određuje način uporabe zemljišta i njegove izgrađenosti utvrđujući namjenu pojedinih gradskih područja, mrežu prometnica i komunalnu opremljenost te stvarajući osnovni model stambenih i gospodarskih objekata, zelenih površina kao i mjesta za odmor i rekreaciju. Upravo na temelju generalnoga urbanističkog plana (GUP) izrađuju se provedbeni planovi (PUP) koji razrađuju svaki dio grada.

Naime, prostorni plan je temeljni dokument prostornog uređenja svake jedinice lokalne samouprave. Nakon provedene javne rasprave plan usvaja predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, to jest općinsko ili gradsko vijeće. Prostorni plan uređenja velikog grada, grada ili općine određuje usmjerenja za razvoj djelatnosti i namjenu površina te uvjete za održivi i uravnoteženi razvitak na području velikog grada, grada ili općine. Prostorni razvoj naselja ili dijela naselja detaljnije se uređuje urbanističkim planom, odnosno detaljnim planom uređenja koje u skladu s prostornim planom također donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave.

Izdvojeni članak

Ususret velikim promjenama: Sudjelujte i vi na stručnoj raspravi o GUP-u Zagreba i Sesveta

S obzirom na to da Grad Zagreb priprema postupak sveobuhvatnih izmjena temeljnih gradskih planskih dokumenata (GUP grada Zagreba, GUP Sesveta), pozvali su pripadnike stručne javnosti da se pridruže javnoj tribini koja će se održati 21. rujna 2022.. Ključna pitanja su: koji su glavni problemi u prostoru koje omogućuju sadašnji planovi na snazi, glavni problemi u tumačenju i provedbi planova te vizija budućeg prostornog razvoja grada, osobito u kontekstu novih europskih politika, energetske krize i izazova klimatskih promjena. Više pročitajte ovdje.

Stručna rasprava o GUP-u grada Zagreba i GUP-u Sesveta traje od 9. do 23. rujna 2022., a dostupan je i obrazac za pisane prijedloge. Zadnji rok za predaju pisanih prijedloga je 23. rujna.

Copy link
Powered by Social Snap