Pretraga

Ususret velikim promjenama: Sudjelujte i vi na stručnoj raspravi o GUP-u Zagreba i Sesveta

A- A+

Grad Zagreb priprema postupak sveobuhvatnih izmjena temeljnih gradskih planskih dokumenata GUP Zagreba i GUP Sesveta. Društvo arhitekata Zagreba poziva pripadnike stručne javnosti, članove strukovnih udruga i članove akademske zajednice da upute pisane prijedloge u ranoj participaciji te da se pridruže javnoj tribini.

Tvornica Badel, Sesvete | Udruga Zelene i plave Sesvete

Ususret stručnoj raspravi o Generalnim urbanističkim planovima (GUP) Zagreba i Sesveta, Društvo arhitekata Zagreba poziva pripadnike stručne javnosti, članove strukovnih udruga te članove akademske zajednice da upute pisane prijedloge u ranoj participaciji vezane uz razvoj GUP-a te da se pridruže javnoj tribini koja će se održati 21. rujna 2022.

Grad Zagreb priprema postupak sveobuhvatnih izmjena temeljnih gradskih planskih dokumenata (GUP Zagreba, GUP Sesveta). Istovremeno se formiraju polazišta i za izradu planova nove generacije. Provođenje metoda participacije već u fazi utvrđivanja postojećeg stanja, polazišta i ciljeva izrade prostornog plana najučinkovitiji je postupak uključivanja zainteresirane javnosti.

Tko može sudjelovati?

Po zaprimljenim i obrađenim inicijativama za izmjene i dopune Generalnih urbanističkih planova Zagreba i Sesveta te procesa rane participacije provedenog u jedinicama mjesne samouprave organizira se i stručna rasprava o GUP-u Zagreba i Sesveta. Rasprava je zamišljena kao dijalog s pripadnicima stručne javnosti (arhitekti-urbanisti, projektanti, pripadnici drugih struka interdisciplinarnog područja prostornog planiranja), članovima strukovnih udruga te članovima akademske zajednice.
Stručna javnost se poziva na sudjelovanje u dvojakoj ulozi. Osobe sa stručnim kompetencijama temeljenima na projektantskoj i urbanističkoj praksi mogu dati vrijedne smjernice kako za izmjenu postojećih tako i za oblikovanje vizije novih planskih dokumenata. Stručne osobe koje su aktivno uključene u projektiranje odnosno provedbu prostornih planova mogu iznijeti iskustva dvojbenog tumačenja odredbi za provedbu planova te uočenih nedostataka i neusuglašenosti u planovima.

Stručna rasprava i javna tribina

Stručna rasprava o GUP-u Zagreba i GUP-u Sesveta traje od 9. do 23. rujna 2022. Obrazac za pisane prijedloge u stručnoj raspravi biti će dostupan putem poveznice na stranicama Društva arhitekata Zagreba u navedenom periodu.
Javna tribina za zainteresiranu stručnu javnost održat će se u srijedu, 21. rujna 2022. u 18 sati u prostorima Društva arhitekata Zagreba, Trg bana Jelačića 3/1.
Na tribini će sudjelovati predstavnici Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te Društva arhitekata Zagreba. Osim osobnog sudjelovanja na tribini koja će se održati 21. rujna 2022., moguće je uputiti i pisane prijedloge koristeći online obrazac. Zadnji rok za predaju pisanih prijedloga je 23. rujna 2022.
Ususret velikim promjenama: Sudjelujte i vi na stručnoj raspravi o GUP-u Zagreba i Sesveta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap