Pretraga

Kosturi iz Bandićevog ormara: Tomašević otkrio da je grad plaćao milijune za 24-satno čuvanje praznih stanova

A- A+

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici, Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u 11 sati, u predvorju Gradske uprave, počeli su redovitu konferenciju za medije. Uz uobičajene gradske teme, Tomašević je otkrio goleme troškove koji su se iz proračuna izdvajali na čuvanje gradske imovine.

tomislav tomašević

Gradsko poglavarstvo, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević | foto: Grad Zagreb

Nakon obraćanja zamjenika Dolenec i Korlaeta, gradonačelnik Tomašević je rekao da će govoriti o tri teme. Jedna od njih opisuje iracionalno trošenje novca iz gradskog proračuna, a koje su otkrili nasljednici Milana Bandića dok su radili rebalans proračuna.

Gradonačelnik je objasio da kada su radili rebalans proračuna, pojavila se situacija da je u tri proračunske stavke bio iznos od 6,9 milijuna kuna za čuvanje objekata u Zagrebu, da bi se račun koji je nastao u tih 7 mjeseci popeo na 26 i pol milijuna kuna za čuvanje stanova od strane privatnih zaštitara. Na temelju ugovora koji je potpisan s tvrtkom Bilić-Erić krajem prošle godine, a on omogućava različite sate koji se koriste za čuvanje tih prostora, dogodilo se to da je čuvano oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno.

Izdvojeni članak

MAPA zagrebačkih podvožnjaka i nadvožnjaka: Nova vlast želi graditi dva nova

– Čuvali su ih pojedinačni zaštitari, jednako kao i oko 15 poslovnih prostora. Objašnjenje je bilo da se želi spriječiti da netko provali u njih. Trošak čuvanja jednog takvog stana bio je 924 kune bez PDV-a, na dan mjesečno 27.720 kuna bez PDV-a, a godišnje oko 332.000 kuna po stanu bez PDV-a. To znači da je za trošak čuvanja jednog gradskog stana u dvije godine mogao biti kupljen novi stan od 50 kvadrata. Čuvali smo ih kao Fort Knox za nevjerojatne cifre kojima su četiri ili pet puta probijene stavke u proračunu, istaknuo je gradonačelnik.

Nova gradska vlast je promijenila tu praksu kad je stigao novi pročelnik za upravljanje imovinom, rekao je Tomašević i poručio da se stanove sada obilazi i radi se na postavljanju protuprovalnih vrata kao i da su smanjili trošak čak 12 puta. Dodao je i da su ovaj slučaj prijavili nadlaženim institucijama.

Copy link
Powered by Social Snap