Pretraga

Izmjena zakona o obnovi: Legalnost i imovinsko-pravni odnosi rješavat će se nakon obnove

A- A+

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat jučer je otkrio detalje izmjena Zakona o obnovi, koji će uskoro ići u javnu raspravu. Naglasio je da će država sve prijepore oko legalnosti i imovinsko-pravnih odnosa rješavati tek nakon što se obnova završi, a ne prije nje.

Izmjena Zakona o obnovi

Država će sve prijepore oko legalnosti i imovinsko-pravnih odnosa rješavati tek nakon što se obnova završi | foto: Grad Zagreb

Naime, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je izjavio da će se sve ono što predstavlja prijepor rješavati nakon obnove, odnosno tada će se rješavati legalizacija i imovinsko-pravni odnosi. Osim toga, dodao je da u procesu obnove, nakon izmjene zakona, nijedan „papir” više neće predstavljati prepreku.

Izdvojeni članak

Objavljen javni poziv za privremeno stambeno zbrinjavanje građana Grada Zagreba pogođenih potresima

Izmjena Zakona o obnovi

Prema novom Zakonu o obnovi, svaki oštećeni objekt koji ima crvenu ili žutu naljepnicu gledat će se kao jedinstvena konstrukcijska cjelina. Osim toga, ako se radi o višestambenoj zgradi, Horvat je najavio da državi u tom slučaju više neće biti bitno postoji li u njoj pet, sedam ili pak sedamnaest stanova. Jednako tako, neće se preispitivati tko je vlasnik zgrade ili kuće koju je potrebno obnoviti.

– Sve žute i crvene zgrade, pa i sve one zgrade koje su nelegalne, a ne nalaze se na koridorima bitnim za državu, mi ćemo kroz proces obnove moći legalizirati, izjavio je Horvat.

Uskoro i javna rasprava

Spomenute zakonske izmjene, kojima se uvodi novi pristup obnovi, trenutno prolaze fazu međuresornog usuglašavanja i procjene fiskalnog učinka, a uskoro će započeti i javna rasprava.

– Sva zainteresirana javnost dobit će priliku 15 dana uputiti svoju kritiku na novi zakon, dodao je Horvat te je obećao da će se i nakon javne rasprave u obzir uzeti i u zakon uvrstiti sve dobre ideje.

Izdvojeni članak

Veliki plan vrijedan 15 milijardi kuna za spašavanje potresom pogođenog i izumirućeg područja

Postpotresna obnova dugoročna i skupa

O tome kada se može očekivati završetak obnove, Horvat je rekao da će postpotresna obnova biti dugoročna i skupa, baš poput one nakon rata. Štoviše, bilo bi neodgovorno reći da će Zagreb i Banovina biti obnovljeni nakon pet, sedam ili deset godina.

– Teško mi je u ovom trenutku obećavati išta, pogotovo pet godina, svjestan činjenice s kakvim se sve problemima nosimo. Budu li Zagreb i Banovina obnovljeni za desetak godina, osobno ću biti zadovoljan, tvrdi ministar. Također je naglasio da će dinamika obnove ovisiti i o potrebnim sredstvima.

– Dio financijske omotnice smo osigurali, dinamika će sigurno ovisiti i o pribavljanju ostalog dijela potrebnih sredstava, zaključio je Horvat, koji je sudjelovao na Međunarodnom kongresu inženjera strojarstva u Vodicama.

Izmjena zakona o obnovi: Legalnost i imovinsko-pravni odnosi rješavat će se nakon obnove
Share via
Copy link
Powered by Social Snap