Pretraga

Veliki plan vrijedan 15 milijardi kuna za spašavanje potresom pogođenog i izumirućeg područja

A- A+

Programom društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom nastoji se zaustaviti i preokrenuti negativan prirodni prirast, zaustaviti iseljavanje i potaknuti doseljavanje u područja Sisačko-moslavačke županije te na taj način spriječiti izumiruću sudbinu tog uništenog područja. Naime, Programom se predviđa dugoročno ulaganje od čak 15 milijardi kuna do 2029. godine, a kratkoročno od 3,1 milijarde kuna do kraja 2023. godine i to prvenstveno u obnovu i sanaciju od potresa, a jedan od ciljeva također je povećanje stope produktivnosti i zaposlenosti.

Sisak

Veliki plan za obnovu Sisačko-moslavačke županije | foto: Grad Sisak

Nedavno smo pisali o ogromnom poskupljenju određenih građevinskih materijala uslijed čega bi moglo doći do znatnijih kašnjenja u obnovi potresom pogođenih područja Grada Zagreba i Sisačko- moslavačke županije. Ipak, bez obzira na takvo divljanje cijena potrebnog građevinskog materijala, Sisačko-moslavačka županija, kojoj pomoć pristiže sa raznih strana, na dobrom je putu da što prije ostvari plan prijeko potrebne revitalizacije uništenih područja.

Naime, riječ je o prijedlogu Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom koji je trenutačno u javnom savjetovanju, a kojim se predviđa kratkoročno i dugoročno ulaganje značajnih financijskih sredstava prvenstveno u obnovu i sanaciju od potresa, ali i u druge revitalizacijske programe da bi se tom području ponovno udahnuo život.

Plan za spašavanje Banovine

Naime, Programom društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom nastoji se zaustaviti i preokrenuti negativan prirodni prirast, zaustaviti iseljavanje i potaknuti doseljavanje u područja Sisačko-moslavačke županije, navodi se programu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, piše Večernji list.

Programom se tako predviđa dugoročno ulaganje od 15 milijardi kuna do 2029. godine, a kratkoročno od 3,1 milijarde kuna do kraja 2023. godine i to prvenstveno u obnovu i sanaciju od potresa. Osim toga, u projekte koji su već u realizaciji iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. uložiti će se dodatnih 994,72 milijuna kuna. Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenom području Banovini će donijeti 196 milijuna kuna, dok je odlukama Vlade donesenim nakon potresa za to područje namijenjeno još 500 milijuna kuna.

Izdvojeni članak

Cijene građevinskih materijala rastu u nebo: Što će biti s obnovom Zagreba i Banije?

Sisačko-moslavačka županija izumire

Prema Programu, procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene nizom nedavnih potresa u Republici Hrvatskoj iznosi ukupno 41,6 milijardi kuna, od čega se čak više od 90 posto odnosi na Sisačko-moslavačku županiju, odnosno 37,5 milijardi kuna. Osim gradova Siska i Kutine, prema kriteriju vrijednosti indeksa razvijenosti, sve ostale jedinice lokalne samouprave, uključujući čitavu županiju pripadaju kategoriji potpomognutih područja.

Također, na temelju posljednje procjene broja stanovništva Državnog zavoda za statistiku, Sisačko-moslavačka županija je 2019. godine imala 144.599 stanovnika i prosječnu gustoću naseljenosti od 32,37 stanovnika na četvorni kilometar, što je čini trećom najrjeđe naseljenom županijom u Hrvatskoj, dok je po površini treća najveća županija u zemlji. Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, stanovništvo županije se u 2019. godini smanjilo za 8,95 posto u odnosu na 2015. godinu. Stoga autori Programa objašnjavaju da ta županija pripada najgorem, egzodusnom tipu prostora – onom koji polako izumire.

Izdvojeni članak

Ministarstvo otvorilo javni poziv za stambeno zbrinjavanje građana čiji su objekti stradali u potresu

Povećanje produktivnosti i zaposlenosti te demografska revitalizacija

Strateški smjer Otklanjanje i ublažavanje posljedica uzrokovanih potresom kao glavne ciljeve ima obnovu stambenih i gospodarskih objekata te infrastrukture, a kao jedan od njegovih ishoda također se navodi gradnja novih stambenih i poslovnih objekata.

U Programu su predložena sva prioritetna područja budućeg razvoja županije, a osim primarne fizičke obnove i sanacije od potresa, kao posebni ciljevi navode se povećanje stope produktivnosti i zaposlenosti te demografska revitalizacija. Naime, ti posebni ciljevi bi trebali kao pozitivne ishode imati porast broja poduzetnika, obrtnika i OPG-ova, povećanje dohotka stanovništva, porast prirodnog prirasta i doseljavanje. Uz sve to također bi se povećao broj grla stoke i nasada u voćarstvu, povećala bi se ulaganja u turizam i sl., čime bi to bio izvjestan put prema oporavku Sisačko-moslavačke županije u svim segmentima.

Copy link
Powered by Social Snap