Pretraga

Plenković na pitanja Grbina o ‘sporoj’ obnovi: ‘Ni ja nisam zadovoljan dinamikom obnove’

A- A+

Jutros je na sjednici sabora bilo govora o sporoj obnovi grada Zagreba i Banovine. Predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, postavio je pitanje premijeru Plenkoviću o izlikama neprimjenjivosti zakona u praksi i izlikama zašto nije počela stvarna obnova.

plenković u petrinji

Plenković u Petrinji, ilustracija | foto: Denis Gaščić, Vlada RH

Jutros je u 9 sati i 30 minuta počela osma sjednica sabora, a počela je postavljanjem zastupničkih pitanja Vladi Republike Hrvatske. Dotakle su se mnoge teme, a o temi obnove pitanje je postavio SDP-ov predsjednik i zastupnik sabora, Peđa Grbin.

– Kada ćemo prestati s izlikama i početi sa stvarnom obnovom? , pitao je Grbin premijera Plenkovića. U uvodu u pitanje progovarao je o izlikama vlasti o Zakonu  o obnovi, izlike su se odnosile na neprimjenjivosti zakona u praksi, zašto ne možemo početi sa stvarnom obnovom i izlike da se nešto radi, a zapravo se ne radi ništa – Izlike da nešto obnavljamo, a u stvari radi se samo o dimnjacima koji su se uklonili, a na njihovo mjesto sagradili novi, zaključio je uvod u pitanje Grbin.

Premijer Plenković osvrnuo se na više na uvod u pitanje nego na samo pitanje zastupnika Grbina. Progovara o jedinstvenoj situaciji naše zemlje, u kojoj se spojile katastrofe pandemije i potresa. Premijer je procijenio da su troškovi pandemije hrvatski proračun koštali oko 36 milijardi kuna, a procijenjene štete potresa da su četiri puta veće nego troškovi pandemije.

Izdvojeni članak

Novi val energetske obnove kuća: Pojedino kućanstvo može dobiti do 204.000 kuna poticaja

– Aspekt pravne sigurnosti je izrazito bitan, i ovo nisu nikakve izlike, ni ja osobno nisam zadovoljan dinamikom obnove, pogotovo zato što smo osigurali sredstva. Pokazalo se da imamo problem s imovinsko-pravnim odnosima, osobito u gradu Zagrebu, problem u nedorečenosti u postupku javne nabave. Napravit ćemo kvalitetnu financijsko-tehničku kontrolu, to je paket izmjena zakona koje će vlada predložiti, dio je odgovora premijera Plenkovića.

Iako je premijer progovarao o puno tema vezanih za obnovu i zakon, nije odgovorio na pitanje koje je Grbin postavio vezano početak stvarne obnove, na što je Grbin i izjavio nezadovoljstvo.

Do danas je obrađeno oko 2 posto podnijetih zahtjeva, obrađen je svaki pedeseti zahtjev.

– Ako ovako nastavimo, obnova će biti jedan od najvećih fijaska koje je Republika Hrvatska doživjela, zaključio je temu o obnovi Grbin.

Copy link
Powered by Social Snap