Pretraga

Rovinj: Grad i ove godine sufinancira obnovu starogradske jezgre

A- A+

Grad Rovinj već dugi niz godina sufinancira obnovu starogradske jezgre u suradnji s gradskim poduzećem Rubini d.o.o. Tako je i ove godine, do kraja ožujka, bio otvoren Javni poziv za sufinanciranje obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline.

Obnova zgrada u starogradskoj jezgri u Rovinju | foto: Grad Rovinj

Cilj ovog projekta je održavanje prepoznatljivog izgleda starogradske jezgre, koja je dio identiteta i kulturno-povijesnog nasljeđa Grada Rovinja. Tako je u posljednje četiri godine gradsko poduzeće Rubini pokrenulo obnovu i sanaciju pročelja i krovova na 53 zgrade kojima upravlja, što samostalno što putem programa sufinanciranja kojeg provodi Grad.

Putem Javnog poziva u 2021. godini, obnovljena su pročelja i krovovi na četiri zgrade, dok je kod još jedne zgrade obnovljen krov. Grad Rovinj je predmetne radove sufinancirao ukupnim iznosom od 59.496 kuna, a izvodili su ih obrti i poduzeća Dinko Gradnja, Rovinj Gradnja, VB DOM i Femiks.

Tim se projektom nastoji poticati vlasnike zgrada da brinu o izgledu i očuvanju povijesnih zgrada starogradske jezgre te da arhitektonsko nasljeđe grada bude prikazano u svoj svojoj ljepoti.

– Očuvanje povijesno arhitektonskih resursa smatramo važnim i neizostavnim ulaganjem u sadašnjost i budućnost. Jedino njegovanjem vrijednosti naše povijesti i kulture možemo učiniti da ista bude na ponos i našim budućim generacijama koje jedino na našem primjeru mogu naučiti kako cijeniti korijene vlastite zajednice, izjavio je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap