Pretraga

Za stradalnike potresa na Banovini osigurali preko 2000 kontejnera za zimu

A- A+

Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanja izvijestili su u utorak kako su pripremili adekvatan smještaj za sve stradalnike koji nakon potresa na Banovini žive u kontejnerima i tijekom zimskih mjeseci nemaju primjeren smještaj. Taj su posao preuzeli, kažu, novom izmjenom Zakona.

Gordan Hanžek

Gordan Hanžek | Foto: Facebook

Državni tajnik Goran Hanžek naveo je kako je država do danas osigurala smještaj u 2200 kontejnera, a još tisuću mobilnih jedinica dano je na raspolaganje stradalnicima od potresa iz privatnih donacija. Sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresima može se provesti i dobavom i montažom privremenih, pokretnih i montažnih objekata.

Iz Središnjeg državnog ureda ističu kako to podrazumijeva najam, kupnju, transport i montažu privremenih, pokretnih i montažnih objekata te druge potrebne radnje za njihovo postavljanje u svrhu privremenog stambenog zbrinjavanja.

Na područjima na kojima je proglašena katastrofa, privremeno stambeno zbrinjavanje u privremenim, pokretnim i montažnim objektima, prema istom zakonu financira i provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, na temelju popisa i drugih podataka i obavijesti koje su dostavile jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, navode. U nadležnosti jedinica lokalne samouprave na čijem teritoriju se naselja nalaze je upravljanje i održavanje organiziranih naselja privremenog smještaja.

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes rekla je kako se, nažalost, mnogi stanovnici grada nalaze u kontejnerskim naseljima i kontejnerima te da je situacija otežana dolaskom zima.

– Međutim, redovito, gotovo svakodnevno pozivamo ljude koji nisu u adekvatnim prostorima i uvjetima te koji nemaju mogućnost za boravak tijekom zime u tim kontejnerima da se jave u Središnji državni ured kako bi im država pronašla adekvatan tj. primjeren smještaj za ovo doba godine, rekla je Komes.

Izdvojeni članak

Doći će do izmjena Zakona o obnovi: Postoji više različitih koncepata o kojima se raspravlja

Inventura svih stradalnika smještenih u kontejnere

Na istu temu očitovao se i državni tajnik Hanžek i izvijestio kako je s jedinicama lokalne samouprave njegov Ured napravio inventuru svih stradalnika koji su smješteni u kontejnerima. Kroz tu inventuru stanja dobili su što u konačnici žele stradalnici koji ne osjećaju sigurnost boravka u kontejneru tijekom zimskih mjeseci, poručio je.

U zamjenu, tvrde u Središnjem državnom uredu, pripremili su im adekvatan smještaj koji su iskomunicirali zajedno sa svakim stradalnikom i kojim će stradalnicima tijekom zimskih mjeseci osigurati kvalitetan, topliji i sigurniji smještaj.

S današnjim danom, zaprimljeno je sveukupno 7858 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu. Prema posljednjim informacijama, u rad je uvedeno 1410 izvoditelja, a završeno je 800 kuća.

Za stradalnike potresa na Banovini osigurali preko 2000 kontejnera za zimu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap