Pretraga

Vlada usvojila prijedloge o daljnjem olakšavanju života na Banovini: Odluke vrijede do 01. srpnja

A- A+

Završeni su svi brzi pregledi oštećenih objekata na području Banovine, obavijestio je na 51. sjednici Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade Tomo Medved. Na području zahvaćenom potresima intenzivno se radi na osiguravanju pitke vode i sanaciji cesta za normalan cestovni pristup području. Ministar Horvat prezentirao je odluku o novčanoj pomoći za stanovnike potresom pogođenih područja, a usvojeni su i prijedlozi kojima se nastoji olakšati svakodnevni život tijekom obnove.

plenković

Sjednica Vlade RH | foto: Screenshot HRT

Na 51. sjednici Vlade Republike Hrvatske javnost je obaviještena o aktivnostima Stožera na potresom pogođenom području.

Tri mjeseca prošla su od razornih potresa na području Banovine. Aktivnosti vezane uz proces obnove se nastavljaju, a kako navode iz Vlade, veliki posao je pred nama. Potpredsjednik Vlade Tomo Medved naveo je aktivnosti poduzete tijekom proteklog tjedna na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

Za obnovu pristiglo 6447 zahtjeva

Aktivnosti na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije:

  • u tijeku je uklanjanje objekata koji prijete sigurnosti građana, što je preduvjet obnove
  • za uklanjanje je prijavljeno ukupno 560 objekata
  • za obnovu je prijavljeno 6447 zahtjeva
  • Stožer i dalje radi na osiguranju privremenog smještaja, do sada je postavljeno 1805 kontejnera i mobilnih kućica
  • voda od svih javnih isporučitelja vode je sigurna, Crveni križ i vatrogasna zajednica rade na sanaciji bunara, ispumpano je 63 bunara, a 42 su  sanirana
  • cisternama se na područje Banovine dostavlja pitka voda
  • saniraju se lokalne mreže vodovoda, a u tijeku su i aktivnosti izgradnje nove mreže izgradnje magistralnih vodovoda
  • Stožer je dao prijedlog da lokalni ugostitelji preuzmu pripremanje hrane na području Banovine
  • u tijeku je sanacija nerazvrstanih cesta za normalan cestovni pristup području,
  • Hrvatski centar za potresno inženjerstvo završio je 28. ožujka prve brze preglede oštećenih objekata, pregledano je 37954 objekta, a njih 4602 dobilo je crvenu oznaku
glina

Glina nakon potresa ; foto: Denis Gaščić | baustela.hr

Daljnje olakšavanje života u Sisačko-moslavačkoj županiji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nove odluke za potresom pogođena područja najavio je kao daljnje olakšavanje života.

– Ovo je važna poruka povećanja sredstava, dodao je Plenković.

Prijedlog odluke o osiguranju novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom za grad Zagreb, Krapinsko zagorsku, Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju predstavio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

– Cilj ove odluke je osigurati novčanu pomoć za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na područjima grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije u svrhu saniranja šteta nastalih u potresima 22. ožujka, odnosno 28. i 29. prosinca 2020. godine, započeo je ministar Horvat.

Izdvojeni članak

Potpredsjednik Vlade komentirao stanje na Banovini: Nitko nije na otvorenom nebu

Novčana pomoć može iznositi maksimalno 16.000 kuna po posebnom dijelu obiteljske kuće, stambeno-poslovne zgrade, višestambene zgrade i poslovne zgrade, odnosno 25.000 kuna po obiteljskoj kući ukoliko nema više posebnih dijelova.

Vlada je ovaj prijedlog jednoglasno prihvatila nakon čeka je uslijedilo izglasavanje otpisivanja RTV pristojbe na potresom pogođenom području.

– S obzirom na i dalje otežanu situaciju predlaže se zaključak kojim bi se zadužila Hrvatska radiotelevizija da u svrhu sanacije štete i pomoći našim sugrađanima koji su obveznici radiotelevizijske pristojbe, a čiji su objekti pretrpjeli štetu ili oni za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj, otpiše potraživanja temeljem zakonske odredbe o naplati RTV pristojbe i to za razdoblje travnja, svibnja i lipnja s mogućnošću produljenja, navela je ministrica Nina Obuljen Koržinek, nakon čega je prijedlog jednoglasno prihvaćen.

Izdvojeni članak

Kreće druga faza obnove: Završeni su hitni pregledi svih građevina oštećenih u potresu

Premijer Plenković potom je najavio Prijedlog zaključka o korištenja autoceste Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, također do 01. srpnja. I ovaj prijedlog jednoglasno je prihvaćen čime se svima omogućava korištenje autoceste A11 pod jednakim uvjetima kako bi se olakšao proces obnove potresom zahvaćenog područja Sisačko-moslavačke županije na koje svakodnevno pristižu vozila gospodarskih subjekata.

Nastavlja se i provođenje mjere besplatnog putovanja vlakom svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije kao i onima koji na to područje putuju kako bi stanovnicima pružili pomoć i sanirali štetu nastalu u potresima.

Copy link
Powered by Social Snap