Pretraga

Kako je mali dalmatinski gradić postao najmoderniji grad u Hrvatskoj

A- A+

Skradin je postao najmoderniji grad u Hrvatskoj te je svu gradsku rasvjetu zamijenio pametnim LED rješenjima. Na ulicama, prometnicama, ispred škole, ukupno je 366 lampi. I ne samo da će štedjeti 70 posto energije, nego će znatno manje i zagađivati.

Foto: Unsplash

Dva desetljeća stara gradska rasvjeta u Skradinu zamijenjena je LED rješenjima pa grad sada svijetli snažnije, pametnije, jeftinije i, možda i najvažnije, ekološki prihvatljivije, javlja RTL.

Osim što izgleda ljepše, nova rasvjeta donosi i velike uštede energije i čuva novac u gradskoj blagajni.

– Po predviđanjima stručnjaka donijet će negdje do 70 posto uštede na godišnjoj razini potrošnje energije, a gotovo u cijelosti će izbrisati trošak održavanja. Efekti smanjenja CO2, efekti smanjenja takozvanog svjetlosnog onečišćenja i uštede naravno u proračunu su nemjerljivi, kazao je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković (HDZ) za RTL.

Izdvojeni članak

Gradi se prvi svjetski ‘grad šuma’ u kojem vozila padaju u drugi plan: Evo kako će izgledati prava ubrana džungla

Pametna klupa i novi projekti

Uz ulice i centar grada, u sklopu zamjene modernizirana je i školska rasvjeta.

Simbol novih i naprednih tehnologija u gradu i ova je pametna klupa koja ima mogućnost USB povezivanja, bežičnog punjenja mobitela i besplatnog spajanja na internet. Struju osigurava kroz vlastite solarne panele, a u protekloj godini koristilo ju je oko 10.000 ljudi.

Sve to Skradin dovodi korak bliže tituli pametnog grada, a stanovnici Skradina za to žele koristiti što više europskog novca. Zbog toga ne čudi što se novi pametni projekti očekuju već dogodine.

Kako je mali dalmatinski gradić postao najmoderniji grad u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap