Pretraga

Oprezno kod prijave na natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, ima izmjena

A- A+

Fond za zaštitu okoliša najavio je otvaranje javnog natječaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za 13. ožujak. Velika je to vijest za stotine građana koji projekte imaju spremne još od jesenas za kada je raspisivanje javnog poziva bilo najavljeno. No, uz najavu stiže upozorenje baš za njih – došlo je do izmjena uvjeta i kriterija sufinanciranja u odnosu na posljednji provedeni natječaj.

Obiteljska kuća energetska obnova

Obiteljska kuća energetska obnova | foto: Fond za zaštitu okoliša

Objava javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, kao i zaprimanje prijava, kreće od 13. ožujka 2024. godine, objavio je Fond za zaštitu okoliša. Od tog dana građani će moći sa stranica Fonda preuzeti prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu.

Riječ je o elektronskim verzijama dokumenata koje će se trebati popuniti osnovnim podacima o kući i informacijama o planiranim mjerama energetske obnove odnosno ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Izdvojeni članak

Kako do poticaja za energetsku obnovu kuće: Za 200 eura i 2 tjedna svi papiri u rukama

Osim njih, prijavitelji će uz svoju prijavu morati priložiti i sve ostale obvezne dokumente koje će ranije pripremiti. Poput izjave prijavitelja, suglasnosti suvlasnika, uvjerenja o prebivalištu, dokaza o legalnosti kuće, ZK izvatka iz kojeg je vidljivo vlasništvo, energetskog pregleda i certifikata te ponuda izvođača.

Nadopuna tehničkih uvjeta

Fond je istovremeno objavio i Izmjene i dopune uvjeta i kriterija za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, a u kojima su određeni uvjeti dodatno pojašnjeni i definirani. Objavljena je i nadopuna tehničkih uvjeta kao i obavezni sadržaj punomoći, koji građani mogu koristiti kako bi ovlastili drugu osobu za podnošenje prijave u njihovo ime.

Također, na stranicama je dostupan i obrazac izjave prijavitelja, koji uključuje i obrazac za suglasnost suvlasnika. Promjena je i da osobna iskaznica neće biti dio obvezne dokumentacije već se tražiti samo uvjerenje o prebivalištu, a što je u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Prijave putem NIAS-a

Iz Fonda ističu kako će se ove godine prijave podnositi kroz aplikaciju u koju će se građani prijavljivati preko Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS). Poveznica na prijavnu aplikaciju će biti objavljena u sklopu Javnog poziva.

(Su)vlasnik obiteljske kuće prijavu će moći podnijeti samostalno ili je u njegovo ime može podnijeti opunomoćenik. Ako prijavu podnosi opunomoćenik u ime prijavitelja, u prijavnu aplikaciju je obvezno učitati i specijalnu punomoć za podnošenje prijave na javni poziv ovjerenu od javnog bilježnika.

Bojenje fasade

Fasada | foto: Čaržavec

Na raspolaganju 120 milijuna eura

Javni poziv kojim je na raspolaganju rekordnih 120 milijuna eura namijenjen je građanima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u kojima imaju prebivalište. Da bi kuća bila prihvatljiva za sufinanciranje, više od 50% površine mora služiti za stanovanje te mora imati do 600 kvadrata bruto podne površine ili maksimalno 3 stambene jedinice.

Cilj ovog programa, kroz koji je do sada već sufinancirana obnova preko 25 tisuća obiteljskih kuća, a koji Fond provodi u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Pogledajte ovdje katalog obiteljskih kuća iz 1990. godine, živite li u jednoj od njih?

Copy link
Powered by Social Snap