Pretraga

Otvoren natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, dijeli se 120 milijuna eura

A- A+

Fond za zaštitu okoliša upravo je objavio natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a građanima je na raspolaganju ukupno 120 milijuna eura bespovratnih sredstva. Prijava za sufinanciranje obavlja se isključivo elektronskim putem, korištenjem NIAS sustava. Postoje i izmjene u procesu prijave u odnosu na posljednji natječaj što trebaju imati na umu oni koji su svoju dokumentaciju pripremili lani prema starim parametrima.

Bojenje fasade

Fasada | foto: Čaržavec

Fond za zaštitu okoliša u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja dodjeljuje ukupno 120 milijuna eura bespovratnih sredstva za neposredno sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća. Natječaj je objavljen danas (13. ožujka 2024.).

Očekuje se ogroman interes građana. Naime, natječaj je treba biti objavljen u rujnu prošle godine, no prolongiran je zbog usvajanja novog Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje do 2030. godine.

Izmjene uvjeta

Prethodno objavi natječaja Fond je objavio i Izmjene i dopune uvjeta i kriterija za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, a u kojima su određeni uvjeti dodatno pojašnjeni i definirani. Objavljena je i nadopuna tehničkih uvjeta kao i obavezni sadržaj punomoći, koji građani mogu koristiti kako bi ovlastili drugu osobu za podnošenje prijave u njihovo ime.

Izdvojeni članak

Kako prepoznati i popraviti oštećenja fasade otkiva iz prve ruke obrtnik s više od 30 godina iskustva

Također, na stranicama je dostupan i obrazac izjave prijavitelja, koji uključuje i obrazac za suglasnost suvlasnika. Promjena je i da osobna iskaznica neće biti dio obvezne dokumentacije već se tražiti samo uvjerenje o prebivalištu, a što je u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Kako se prijaviti

S objavom natječaja sada su na stranici Fonda dostupni prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu. Riječ je o elektronskim verzijama dokumenata koje će se trebati popuniti osnovnim podacima o kući i informacijama o planiranim mjerama energetske obnove odnosno ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Prilikom prikupljanja dokumentacije svakako je najvažnija stavka izrada glavnog projekta uz koju je vezano i ishođenje energetskog certifikata. Ovaj posao obavljaju agencije, već za približno 200 eura po projektu. Doznajte ovdje kako je obitelj Nikolić iz Osijeka pripremila svoju dokumentaciju za prijavu na ovaj natječaj, te kako to možete lako napraviti i vi.

Copy link
Powered by Social Snap