Pretraga

Kako do poticaja za energetsku obnovu kuće: Za 200 eura i 2 tjedna svi papiri u rukama

A- A+

Svi oni koji žele energetski obnoviti obiteljsku kuću uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša u niskom su startu. Sukladno dinamici objave natječaja za ovu mjeru raspisivanje javnog poziva očekuje se svaki tren, a kako se sredstava dodjeljuju po principu ‘najbrži prst’ stotine projekata već su spremni za prijavu.  No, obitelji koje su tek u procesu donošenja odluke da li pokušati državnim poticajem smanjiti režijske troškove i povećati vrijednost nekretnine, imaju još vremena za pripremu. Doznajemo, uz pomoć stručnjaka glavni je projekt moguće imati u rukama kroz samo 7 dana. Jednako toliko potrebno je i za prikupljanje dodatne dokumentacije. Cijela priča košta približno 200 eura.

obiteljska kuća

obiteljska kuća | foto: Freepik

Javni poziv za energetsku obnovu obiteljski kuća lani je raspisan 28. rujna, a zaključen je krajem srpnja 2023. godine kada su na adrese korisnika krenuli ugovori o sufinanciranju. Od 4.234 obitelji koje su se prijavile za sufinanciranje, novac za obnovu kuća dobilo je njih 2.098. Oni su podijelili ukupno 12,5 milijuna eura.

Ovi su podatci u skladu s očekivanjima s obzirom na to da je interes za sufinanciranje već duže vrijeme dvostruko veći realnog broja projekata koji mogu biti sufinancirana. Ako se još uzme u obzir da projekti idu u razmatranje prema redoslijedu zaprimanja prijava, uopće ne čudi što su već početkom rujna mnogi u rukama imali svu dokumentaciju potrebnu za uspješnu prijavu. Među njima je i obitelj Nikolić koja se nada financijskoj injekciji države za energetsku obnovu fasade i stolarije na svojoj kući, sagrađenoj 1981. godine. Istražili smo kako su se pripremili za prijavu.

Izdvojeni članak

Kako prepoznati i popraviti oštećenja fasade otkiva iz prve ruke obrtnik s više od 30 godina iskustva

Glavni projekt i energetski certifikat

Kuća Nikolića je objekt s jednim katom, energetskog razreda ‘D’. Jedino što je na kući kroz proteklih četrdesetak godina učinjeno po pitanju energetske učinkovitosti je ugradnja PVC stolarije na prozore dvije prostorije na gornjoj etaži. Njihov projekt koji planiraju prijaviti za sufinanciranje obuhvaća postavljanje fasade preko postojeće vanjske obloge (fasadna cigla) i izmjenu stolarije u cijeloj kući (osim u navedene dvije prostorije).

Vrijednost projekta iznosi 22.000 eura, a nadaju se će im biti odobreno maksimalno sufinanciranje u udjelu od 60%. To b za njih značilo uštedu od približno 13.200 eura, što nije zanemarivo. Zbog toga im, kaže Bojana Nikolić, nije bilo teško izdvojiti novac i vrijeme za pripremu natječajne dokumentacije.

– Prva stvar je bila izrada glavnog projekta. Angažirali smo ta taj posao lokalnu agenciju koju sam nam preporučili poznanici za koje su oni super odradili posao prošle godine. Ekipa je došla, premjerili su svaki komadić kuće, posebno fasadu i otvore za vrata i prozore. Sve su i detaljno fotografirali. Nakon što je to obavljeno kroz pet dana imali smo glavni projekt u rukama, odnosno na USB sticku. U okviru ovoga procesa izdan nam je i važeći energetski certifikat koji je našu kuću svrstao u razred ‘D’. Cijelu priču smo platili 200 eura. Uz napomenu kako je u tu cifru uključena i naknada za uslugu same prijave koju će oni  napraviti za nas, priča Bojana.

energetski pregled zgrada

Energetski pregled zgrada, ilustracija | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Dodatna dokumentacija

Osim glavnog projekta, za prijavu je valjalo pripremiti i popratnu dokumentaciju. U ovome procesu Nikolići su se vodili parametrima lanjskog natječaja.

-Za početak morali smo naći potencijalne izvođače radova. Kako za fasadu, tako iz stolariju. Kontaktirali smo ih više, došli su, dali ponude. Izabrali smo najkvalitetniju ponudu i nju ćemo predati. Dovoljna je samo jedna. Potom smo morali nabaviti potvrdu da je kuća legalno sagrađena. Dodatno morali smo u gradskom konzervatorskom uredu dobiti potvrdu kako kuća nije na području koje bi potencijalno moglo postati arheološko nalazište s obzirom na to da se nalazi u jednom od najstarijih dijelova grada. I, uz par kopija osobnih iskaznica, to je bilo to. Spremni smo. Naravno, svjesni smo da se novi natječaj može razlikovati od prethodnog, ali jedna ili dva dodatna papira neće biti problem na brzinu izvaditi kada natječaj bude objavljen, kaže naša sugovornica.

Izdvojeni članak

Često postavljena pitanja: Energetsko certificiranje

Osnovni preduvjet

Osim svega što su Nikolići unaprijed pripremili za natječaj, valja svakako spomenuti osnovne preduvjete za prijavu. Prije svega da se za sufinanciranje mogu prijaviti obiteljske kuće kao građevine koja imaju pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt kojim se dokazuje njihova zakonitost. U kućama više od 50% bruto podne površine mora biti namijenjeno za stanovanje, mogu imati najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 kvadrata.

Uz pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt kojim se dokazuje zakonitost, jedan od uvjeta za dodjelu sredstava lani je bio da kuća ima energetski razred (prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, QH,nd) C ili bolji u kontinentalnoj, odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj. Također, iz Fonda napominju i da korisnici sufinanciranja mogu biti samo građani, vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće s prebivalištem na adresi i mjestu kuće prijavljenim najkasnije 30 dana prije dana podnošenja prijave na natječaj.

Obvezna dokumentacija:

– Ispunjen prijavni obrazac

– Obostrani sken važeće osobne iskaznice prijavitelja, u slučaju suvlasništva (potrebno dostaviti za sve suvlasnike

– Važeći dokaze da je obiteljska kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji ili koja je prema navedenom ili posebnom zakonu s njom izjednačena

– Zemljišno-knjižni izvadak čestice kojim se dokazuje knjižno vlasništvo obiteljske kuće

– Važeći energetski certifikat obiteljske kuće

– Detaljne ponude ili troškovnike izvođača radova

– Fotodokumentaciju postojećeg stanja obiteljske kuće

– Glavni projekt, u slučaju provedbe mjera za koje je obveza izrada istog propisana Zakonom o gradnji

– Prethodno odobrenje/Potvrdu glavnog projekta, u slučaju provedbe mjera za koje je obveza ishođenja iste propisana Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara

– Izjavu prijavitelja pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potpisanu od strane prijavitelja u slučaju suvlasništva potpisanu od strane svih suvlasnika da obiteljska kuća nije oštećena u potres i da su osigurana vlastita sredstva za provedbu Projekta

Copy link
Powered by Social Snap