Pretraga

Otvara se second hand shop za građevinske materijale: Cilj je smanjenje ugljičnog otiska

A- A+

U švedskom gradu Uppsala najavili su inauguraciju nove usluge recikliranja u gradu – ovaj put one namijenjene građevinskom sektoru. Nova usluga opisana je kao neka vrsta trgovine rabljenim građevinskim materijalima gdje se resursi spašeni od rušenja mogu ponovno upotrijebiti kao dio procesa nove izgradnje ili obnove.

Građevinski materijal, ilustracija | foto: Unsplash

‘Prodavaonica’ se nalazi u Građevinskom logističkom centru (Bygglogistikcenter), koji je i sam osnovao švedski grad 2018. godine kako bi smanjili broj transportnih kretanja u vezi sa svim izgradnjama u Uppsali. Wiklunds, koji upravlja radom Graditeljskog logističkog centra u Uppsali, također će biti zadužen za reciklažu. Nova investicija sadržavat će ostatke građevinskog materijala lokalnog porijekla. To mogu biti, na primjer, prozori, vrata, pa čak i izolacija, piše The Mayor.eu.

Smanjenje utjecaja na klimu u procesu gradnje i gradnje je područje fokusa grada Uppsala. Važan dio tog rada je povećanje ponovne upotrebe u građevinarstvu. Grad također ima za cilj spriječiti nastajanje otpada, a brigom o novim proizvodima koji su već proizvedeni i davanjem druge šanse za njih, cilj je smanjiti korištenje novih sirovina.

– Rano smo znali da bismo željeli vidjeti posao recikliranja u Bygglogistikcentru kada smo počeli. Stoga je zadovoljstvo što sada imamo aktera koji ulaže u ovo, rekla je Jill Bergefur iz Grada.

Izdvojeni članak

Odvoz šute: Kako se kreću cijene i o čemu ovise?

Usluga se nalazi u okrugu Rosendal, gdje je sada postavljen kontejner za prijevoz građevinskih radnika koji tamo rade. Građevinske tvrtke mogu predati materijal ili rezervirati preuzimanje za prijevoz do trgovine za reciklažu u Bygglogistikcentru. Prijevoz je osiguran istim kamionom koji već vozi na to područje, što znači da se broj vožnji neće povećavati.

Ideja je također da nekoliko aktera unutar općine treba moći koristiti uslugu i time smanjiti svoj ugljični otisak. Reciklaža će biti otvorena za sve koji žele kupiti materijal – i pravne i privatne osobe.

Copy link
Powered by Social Snap