Pretraga

Postavljanje sunčanih elektrana vrijednih pola milijarde kuna: Kreće stručno savjetovanje za zainteresirane

A- A+

Svi zainteresirani oko postavljanja sunčanih elektrana na krovove zgrada, imaju priliku javiti se oko savjetovanja u vezi istoga. U sklopu provedbe velikog državnog energetskog projekta naziva PVMax objavljen je javni poziv za dodjelu usluga pružanja tehničke pomoći za pripremu i realizaciju izgradnje integriranih sunčanih elektrana pravnim osobama u javnom i privatnom sektoru.

solarni paneli

Solarni paneli, ilustracija | foto: Unsplash

Projektom PVMax u sljedeće tri godine planira se postaviti najmanje 100 MW integriranih fotonaponskih elektrana na više od tri tisuće zgrada diljem Hrvatske. Projekt će provoditi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a  prema navodima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja riječ je o projektu koji ima potencijal pokrenuti ukupne investicije iznosa oko pola milijarde kuna.

Predmet ovog Javnog poziva je dodjela usluge stručne tehničke pomoći vlasnicima građevina javne i gospodarske namjene na kojima se planira izgradnja integriranih sunčanih elektrana, odnosno primateljima tehničke pomoći. Javni poziv su raspisali u svrhu pripreme i realizacije projekata integriranih sunčanih elektrana na teritoriju cijele Hrvatske uključujući savjetovanje korisnika o optimalnim modelima financiranja projekata.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Izdvojeni članak

Hrvatsko sunce na hrvatskim krovovima: Kreće projekt instalacije preko 3000 fotonaponskih elektrana

Važno je napomenuti da predmet ovog poziva nisu višestambene zgrade i obiteljske kuće već će za korisnike iz tog sektora biti raspisan zaseban poziv.

Tehnička pomoć osigurana ovim Javnim pozivom podrazumijeva pružanje tehničkog, pravnog i financijskog savjetovanja pri izgradnju sunčanih elektrana na postojećim građevinama i za opskrbu električnom energijom na lokaciji građevine.

Koraci od prijave na Javni poziv do izgradnje elektrane:

  1. Prijava na javni poziv na linku ili slanjem prijavnog obrasca na e-mail PVMax@regea.org
  2. Provjera prihvatljivosti prijavitelja i kontaktiranje prijavitelja sa specifičnim upitima ispunjavanjem detaljnog upitnika putem online formulara ilili slanje Upitnika na e-mail PVMax@regea.org
  3. Tehno-financijska analiza podrazumijeva prikaz osnovnih pokazatelja izgradnje elektrane na osnovu koje prijavitelj može odlučiti želi  li nastaviti s prijavom na Javni poziv
  4. Potpis Sporazuma o suradnji (predložak Sporazuma s definiranim pravima i obvezama sporazumnih strana dostupan je na poveznici)
  5. Pružanje tehničke pomoći koja uključuje sve ili dio usluga (odnosno pravno, financijsko i/ili tehničko savjetovanje)
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Prijave na Javni poziv zaprimat će se do 31. prosinca 2022. godine ili do iskorištenja osiguranih sredstava iz projekta PVMax. Samom prijavom na Javni poziv ne preuzimate nikakve financijske obveze. Obveza prijavitelja nastaje tek nakon potpisa Sporazuma a odnosi se na obvezu realizacija projekt izgradnje sunčane elektrane najkasnije do 30. lipnja 2024. godine.

U slučaju odustajanja od izgradnje sunčane elektrane REGEA ima pravo naplate utrošene tehničke pomoći. Iznos tehničke pomoći biti će istaknut u Sporazumu o dodjeli tehničke pomoći, a on se temelji na opsegu savjetovanja i veličini sunčane elektrane koja se analizira.

Postavljanje sunčanih elektrana vrijednih pola milijarde kuna: Kreće stručno savjetovanje za zainteresirane
Share via
Copy link
Powered by Social Snap