Pretraga

Novi ‘zeleni vrtić’ odgovor na povećane kapacitete: Imat će elektrane na krovovima i pohranjivat će vodu

A- A+

Nekada ‘rubna’ zagrebačka naselja posljednjih godina sve se više šire. Jedno naselje koje se ubrzano gradi je Podbrežje, smješteno u zapadnom dijelu Novog Zagreba. Za Podbrežje je nedavno najavljena gradnja nove POS-ove zgrade koja će povećati gradski stambeni fond, a novogradnju prate i potrebe za povećanim kapacitetima vrtića. Zbog povećanih zahtjeva, Zagreb na gradskom području planira podići 28 novih vrtića, a u Podbrežju ‘niče’ jedan, koji će ‘pokriti’ kapacitete 200 djece.

Podbrežje vrtić

Podbrežje vrtić | foto: Grad Zagreb

Kako bi se gradski stambeni fond povećao, početkom travnja 2024. godine, Grad Zagreb je pokrenuo postupak javne nabave za izvođača radova novog objekta stambeno-poslovne namjene u Podbrežju. Gotovo 300 novih stanova za skoro tisuću ljudi moći će se iznajmiti u sklopu programa za socijalni i priuštivi najam.

Izdvojeni članak

Dogradnjom starog konačišta Koprivnica dobiva moderan učenički dom, bit će ostakljen i imati vrtne terase

Građevina će ukupno biti površine 31.000 kvadrata, a investicija je ukupno vrijedna 40 milijuna eura. Za Podbrežje su tako u planu velike izmjene i širenje naselja, a već dosad, bila je zamijećeno i povećanje kapaciteta za dječje vrtiće.

Nedostaje 700 mjesta

Novi Zagreb Zapad, naime, jedna je od četvrti u kojima rastu zahtjevi za upisom djece u vrtiće. Kako je navela zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Danijela Dolenec, na potrebe te četvrti Grad Zagreb planira odgovoriti izgradnjom kapaciteta za oko 700 novih mjesta za vrtićku djecu. Prvi će se podizati novi vrtić u Podbrežju kapaciteta za 200 djece.

Podbrežje vrtić | foto: Grad Zagreb

Inače, za Zagreb je u planu 28 novih vrtića, od kojih su četiri izgrađena 2023., deset se očekuje ove, a preostali vrtići do 2026. godine. Ukupna vrijednost projekata procjenjena je na 100 milijuna eura, a ‘pokrit’ će kapacitete 2.600 mjesta.

Prati smjernice zelene gradnje

Novi vrtić u Podbrežju prema procjenama je projekt vrijedan 9,3 milijuna eura, a poseban je po tome što će ispunjavati sve standarde zelene gradnje. Dječji vrtić prati smjernice zelene gradnje koje je za Zagreb razvila REGEA, a predstavljaju svojevrsni ‘nadstandard projektiranja’ kojima će se grad u budućnosti voditi kod projekata obnove i gradnje. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je kako će na krovu vrtiće biti ugrađene elektrane te će se za pohranu vode primjenjivati tehnička rješenja.

Podbrežje vrtić | foto: Grad Zagreb

– Projekt vrtića osmišljen s naglaskom na maksimalno korištenje prirodnog svjetla, energetsku učinkovitost te korištenje oborinske vode. Ovaj vrtić ne samo da će pružiti prostor za igru i učenje, već će biti primjer napredne gradnje sukladne modernim standardima, rekao je Korlaet.

Za zagrebačko naselje Sesvete krajem prošle godine predvidjele su se neke izmjene. Iz tog razloga započeta je i izrada novog Generalnog urbanističkog plana, a ovdje popratite što je sve obećano.

Copy link
Powered by Social Snap