Pretraga

Proveden Javni poziv u Križevcima: Grad sufinancira izgradnju sunčanih elektrana na 39 kuća

A- A+

Nakon provedenog Javnog poziva, gradonačelnik Križevaca, Mario Rajn, potpisao je ugovore s 39 sugrađana o sufinanciranju izgradnje sunčanih elektrana na krovovima njihovih kuća. Ovo je treća godina za redom da se provodi program sufinanciranja izgradnje solarnih elektrana te je ove godine, u odnosu na prošlu, utrostručen broj korisnika.

Novi sunčani krovovi u Križevcima, foto: Grad Križevci

Javnom pozivu za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana prethodio je javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije putem kojeg je pravo na sufinanciranje također ostvario rekordan broj građana – njih 54. Sve zajedno, za poticanje građana na korištenje obnovljivih izvora energije, odnosno ugradnju solarnih elektrana, ove je godine u Proračunu Grada Križevaca osigurano milijun kuna.

– Građani su okosnica energetske tranzicije. Prvi smo bili koji smo uveli ovaj program sufinanciranja opreme, prvi smo bili kad smo sufinancirali javnu fotonaponsku elektranu i prvi smo koji smo otvorili Energetsko-klimatski ured, ali odgovorno tvrdim da smo prvi koji ovako otvoreno komuniciramo s našim građanima jer bez vas sve ove težnje, aspiracije i strateški ciljevi ne bi bili mogući. Stoga, koristim priliku čestitati vam i pozvati ostale građane da iskoriste sredstva iz poziva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i da budu spremni dogodine kada će se isti ovaj natječaj otvoriti, rekao je Rajn.

Rajn je također najavio da će Grad pratiti interes građana iz godine u godinu te u skladu s time povećati sredstva u gradskom proračunu, kako bi uz pomoć građana zaista postali energetski neovisan grad. Na potpisivanju je bio i zamjenik gradonačelnika, Danijel Šaško, ali i stručna  suradnica Ivana Dubravec, ime energetske zadruge KLIK i Energetsko-klimatskog ureda.

Izdvojeni članak

Želite prijeći na obnovljive izvore energije? Možete se obratiti centrima u Zagrebu i Križevcima

– Ove godine smo mi preko KLIK-a i našeg Energetsko-klimatskog ureda pripremili čak 48 prijava za projektnu dokumentaciju i 35 prijava za izgradnju solarnih elektrana. Mene to jako veseli jer vidi se da je naš rad prepoznat unutar grada Križevaca i šire. Pozivam vas da pozitivnu riječ o nama širite i dalje kako bi još više naših građana dobilo pomoć u prikupljanju dokumentacije i potrebne informacije koje im trebaju za gradnju samih sunčanih elektrana i da sljedeće godine napravimo još više projekata i samih elektrana, zaključila je Dubravec.

Što se tiče projektne dokumentacije, Grad je sufinancirao 80 posto ukupnog troška, odnosno ne više od 4.000,00 kuna po prijavi, a što se tiče same izgradnje, Grad Križevci sufinancirao je 40 posto ukupnog troška, odnosno ne više od 20.000,00 kuna.

Proveden Javni poziv u Križevcima: Grad sufinancira izgradnju sunčanih elektrana na 39 kuća
Share via
Copy link
Powered by Social Snap